PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot avança que «és probable que vacunem per sota dels 16»

Els comitès tècnic i científic del Govern avaluen aquesta possibilitat per al pròxim curs escolar

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, durant l’entrevista d’aquest dissabte a la cadena COPE.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant l’entrevista d’aquest dissabte a la cadena COPE. | CADENA COPE

El cap de Govern, Xavier Espot, va obrir la porta a la possibilitat de vacunar adolescents menors de 16 anys a partir del pròxim curs escolar en una entrevista oferta aquest dissabte a la cadena COPE. Durant el seu relat, va manifestar que els comitès tècnic i científic estan avaluant aquesta possibilitat tenint en compte que «hi ha una franja d’edat que encara podem incloure», per la qual cosa, «és molt probable que en el futur» pugui ser una realitat. Al llarg de l’entrevista, el cap de Govern va agrair la col·laboració dels països de l’entorn, principalment d’Espanya, França i Portugal, pel que fa a l’arribada de vaccins al Principat. De fet, «a data d’avui ens han subministrat 100.000 vacunes» que han ajudat a la vaccinació amb una primera dosi de gairebé el 70% de la població vacunable.

Espot va reconèixer que les sinergies en matèria sanitària amb els països veïns durant la crisi actual «ha funcionat molt bé», assegurant que per sortir de la pandèmia és indispensable la «cooperació transnacional». De la mateixa manera que Espanya, França i Portugal han ajudat a Andorra, «nosaltres també hem intentat ajudar-los, particularment en les zones frontereres», va asseverar Espot, tot exemplificant aquest suport andorrà recordant els pacients de l’Alt Urgell que fa uns mesos van estar ventilats a l’hospital, així com els cribratges massius, en els quals no s’ha diferenciat entre residents i fronterers.

De cara a l’estiu, va apuntar que existeix una preocupació relativa, ja que malgrat els brots que darrerament estan sorgint a Europa, «tenim establertes les mesures de prevenció necessàries». A més, també afavoreix el fet de no haver tornat a obrir «mai» l’oci nocturn, per la qual cosa «tenim un focus controlat». Espot va ressaltar els estrictes protocols definits per a la celebració de les festes majors i també per aquells esdeveniments culturals que mouen una major quantitat de persones com pot ser l’Andorra Mountain Music.

Preguntat sobre les comunicacions, va expressar que, precisament, és una de les qüestions importants a resoldre que demana la necessitat «d’anar molt coordinats amb els governs espanyol i català». En aquest sentit, en referència a l’aeroport, va apostar clarament pel d’Andorra-La Seu d’Urgell, que recentment ha rebut l’homologació del sistema GPS, descartant així una infraestructura aeronàutica en territori nacional: «Se’m fa molt difícil creure que pugui ser viable un aeroport en territori nacional. El que hem de fer és tocar de peus a terra i concentrar-nos en allò que tenim a l’abast», va sentenciar. 

Així mateix, en relació amb la taxa verda, va anunciar que en el moment en què es posi en marxa permetrà recaptar al voltant de cinc milions d’euros a l’any que es destinaran, íntegrament, a polítiques mediambientals. Sabedor que els subministradors de carburants «hauran de fer una part de sacrifici», el cap de Govern va assegurar que l’objectiu final és repercutir sobre la butxaca dels ciutadans, que podran gaudir d’un preu molt reduït, per exemple, del transport públic. De fet, pel que fa a la qüestió mediambiental, ha posat en relleu que «és un dels grans reptes de la humanitat» que afecta directament a Andorra, ja que «sabem que els ecosistemes de muntanya seran els més afectats pel canvi climàtic», i per això «crec que hem de ser exemplars».

Finalment, Espot va parlar de qüestions relacionades amb l’acord d’associació, que tot i no fixar terminis ha dit s’espera finalitzar el gruix de la negociació abans que acabi la legislatura actual, i amb el centre d’immunologia de Grifols, que tindrà com a finalitat «atreure talent i convertir el país en un pol d’atracció d’empreses en l’àmbit de la recerca i la innovació», va informar l’ANA.
D’altra banda, cal destacar que a Catalunya es tem que les Unitats de Cures Intensives (UCIs) es desbordin en els pròxims 10 dies. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT