Andorra la Vella
El Govern busca l’equilibri en les relacions amb França i Espanya
El prefecte d’Occitània i l’Executiu es mostren disposats a impulsar un acord marc en l’àmbit sanitari
Andorra va acollir ahir la taula de treball de seguiment prèvia al diàleg transfronterer Andorra-Occitània que s’ha de dur a terme el pròxim mes d’octubre. De fet, tal com va recordar el cap de Govern, Xavier Espot, «un dels motius pels quals es decideix crear i institucionalitzar aquest diàleg transfronterer és per equilibrar el pes de França i Espanya a Andorra. En els darrers anys, a poc a poc, s’ha constat una pèrdua progressiva d’influència de França a Andorra i no és una qüestió que ens agradi des del Govern». La cooperació, com va recalcar el cap de Govern, «cada vegada és més forta, més diversa» i aquesta doble cita anual evidencia una «un model de relació i cooperació exitós».
En la trobada, encapçalada pel prefecte d’Occitània, Étienne Guyot, i el mateix Espot, es van tractar diversos temes d’actualitat que afecten els dos territoris, com les comunicacions, la sanitat o la gestió de l’aigua transfronterera, entre altres.
Respecte a l’àmbit sanitari, tant Espot com Guyot, van assegurar que la cooperació en aquesta matèria s’ha intensificat, però que es vol continuar avançant. En aquest sentit, van indicar que es vol treballar en un acord marc per dotar de «seguretat jurídica» aquesta cooperació. Des del Govern van ressaltar que «es tracta de compartir les millors pràctiques de cada costat» i van recordar que Andorra i França ja van assolir fa uns mesos un acord que ha permès que els residents al Principat i als departaments francesos dels Pirineus Orientals i de l’Arieja estiguin exempts de presentar una prova PCR/TMA a l’entrada a França per a estades menors de 24 hores.
Per la seva part, el prefecte d’Occitània va apuntar que l’acord marc «podria incloure aspectes més enllà d’emergències i catàstrofes sanitàries, com ara futures epidèmies o envelliment saludable».
Pel que fa a les obres de la RN22, el cap de Govern va assegurar que els treballs projectats estan complint els terminis previstos, un aspecte que va refermar també Guyot que va remarcar que «les coses avancen bé» i que el programa de treball «no ha estat molt afectat per la Covid». Està previst que les obres estiguin enllestides el 2024.
Sobre aquest tema, Espot va recordar que el Principat finança la meitat dels 21 milions que costen les millores de la carretera d’accés al país i que s’emmarquen en un projecte més gran, de 200 milions d’euros, de França. Referent a la inversió, el cap de Govern va explicar que la Covid va fer que la inversió prevista per l’any passat s’hagués de cancel·lar, però que «s’ha reconduït» aquest any, recordant que aquesta és de dos milions d’euros. Tot i aquest decalatge, va assegurar que «no ha afectat als tempos dels treballs».
Paral·lelament, un altre dels punts tractats va ser la gestió de l’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arieja, que des del 2015 es fa de manera conjunta entre ambdós territoris mitjançant un acord bilateral. En aquest sentit, es va concretar la signatura del conveni entre el Govern i la Marie de Porta relatiu a l’embrancament de la xarxa d’aigües residuals o la neteja, per part d’un equip de submarinisme dels Bombers d’Andorra, del Llac de les Abelletes i de la captació d’aigua potable.
Finalment, els presents en la trobada van acordar que la cinquena edició del Diàleg Transfronterer se celebrarà la segona quinzena d’octubre a Tolosa i de manera presencial, si la situació sanitària ho permet. En aquesta jornada, on participen més de 30 persones, hi ha la reunió al més alt nivell, i posteriorment se celebren petits grups de treball específics. Enguany es repeteixen de la darrera edició els grups que discutiran al tomb d’Economia Verda, Economia Turística, Ensenyament Superior i Cooperació Sanitària, i s’hi afegirà una nova comissió al voltant de la Cooperació Cultural.
La reunió d’ahir va ser en format híbrid amb participants que s’han connectat telemàticament. Concretament, en aquesta reunió hi van parricipar membres del Govern –Espot i els ministres Maria Ubach, Víctor Filloy, Silvia Calvó i Joan Martínez Benazet–, de la prefectura d’Occitània i de la Regió d’Occitània. També hi van ser presents l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.