PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Recerca + Innovació crea la webapp potencial.solar

La pàgina ofereix informació orientativa dels beneficis ambientals

Per El Periòdic

| Andorra Recerc

Andorra Recerca + Innovació estrena la webapp potencial.solar (https://www.potencial.solar/) que proporciona informació orientativa sobre el potencial energètic, la rendibilitat econòmica i els beneficis ambientals d’hipotètiques instal·lacions d’energia solar fotovoltaica en les cobertes dels edificis d’Andorra. 

La metodologia a gran escala implementada combina Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i dades LiDAR (Light Detection And Ranging) per representar els edificis i el terreny de forma acurada. Les simulacions d’irradiació solar realitzades han permès analitzar el potencial de la major part d’edificis del país (11.109 edificis). 324 edificis han estat exclosos per incompatibilitat d’usos de les seves cobertes i 1.374 s’han establert com a no aprofitables per no estar prou ben irradiats o disposar de molt poca superfície per implementar-hi una instal·lació. 

El potencial de generació elèctrica anual del país cobrint la totalitat de cobertes considerades aprofitables és de 266 GWh, aproximadament el 48% de la demanda elèctrica actual. Aquestes instal·lacions permetrien estalviar 32.954 tCO2eq/any, el 6,3% de les emissions actuals. 

El projecte ha estat realitzat en col·laboració amb l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic. Els avenços dels darrers anys en la cartografia d’Andorra han permès ampliar a escala de país el projecte finalitzat l’any 2016 Potencial d’aprofitament del recurs solar en cobertes d’edificis del Pirineu. Aquest es centrava únicament en algunes localitats dels Pirineus i va ser finançat pel Govern en el marc dels ajuts a la recerca de la Comunitat de Treball dels Pirineus (ACTP023-AND/2014). En aquell cas, a banda de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, van comptar també amb la col·laboració de l’empresa Sud Energies Renovables i la Universitat Politècnica de Catalunya. 

L’energia solar fotovoltaica ha demostrat tenir la capacitat de convertir àrees amb usos eminentment residencials i comercials en pols de generació energètica local. Segons va informar Andorra Recerca+ Innovació en un comunicat, a finals del primer semestre de 2021, Andorra disposava de 107 instal·lacions fotovoltaiques integrades als edificis amb una potència instal·lada de 2638 kWp. Tot i que el creixement dels darrers anys ha estat important, el potencial per explotar encara és molt gran. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT