PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Creix la pressió hospitalària amb quatre ingressats, un d’ells a l’UCI

Salut detecta 34 nous positius, però descarta ampliar les restriccions vigents

Per Victoria Gómez Pérez, Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA/JAViladot

La pressió sobre el sistema sanitari torna a créixer amb l'ingrés a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell de quatre persones, tres a planta i una a l'UCI. Aquesta última, segons va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, és un home, turista català, que hauria arribat al Principat ja infectat del país veí del sud, però que evoluciona favorablement i que no requereix ventilació mecànica. A més, un dels ingressats a planta és un home que feia temps que havia rebut la pauta completa de la vacunació.

És per aquest motiu que el titular de Salut va comparèixer ahir d'urgència per recordar a la ciutadania, una vegada més, la importància de les vacunes: «És obvi que hi ha un repunt de la pandèmia i nosaltres [Andorra] també l'estem vivint. La gran incidència de persones vacunades que hi ha al país ens protegeix de la cinquena onada, però no hem d'oblidar que les vacunes tenen una eficàcia molt elevada, tot i que no del 100%», va asseverar el ministre. Així, va demanar a tots aquells que encara no han rebut el vaccí, o bé només tenen la primera dosi o encara no han passat dues setmanes de la segona inoculació, que vagin amb «molta cura» i segueixin respectant les mesures de seguretat, com l'ús de mascareta i el rentat freqüent de mans amb gel hidroalcohòlic.

I és que actualment ja s'han administrat 81.653 vaccins i el 71,4% de la població vacunable (tota la major de 16 anys) ja ha rebut una dosi i el 50,7% ambdues. Amb aquests números a la mà, el ministre de Salut va recordar que cap de les persones vacunades ha patit conseqüències greus, mentre que la Covid-19, «a més d'haver-nos fet perdre 127 vides», ha deixat seqüeles irreversibles de tota mena «a molts pacients». Per tant, «ens hem de vacunar. No hi ha cap raó per no fer-ho», va insistir Benazet. Així mateix, i pensant en els més escèptics, sobretot amb la vacuna d'AstraZenca, el ministre els va prometre que se'ls administrarà Moderna, «si és que en queden» quan es completi el torn actual. En qualsevol cas, va reiterar que «ens agradi o no, ens hem de vacunar». «Faig una crida solidària per sortir d'aquest malson sanitari, ecònomic i social», va afegir.

Quant a la cinquena onada, Benazet va afirmar que «el comportament del nostre país és diferent» al de l'entorn per dos motius: d'una banda, per no haver aturat la vacunació amb AstraZenca més de tres dies (fins que tant l'Organització Mundial de la Salut com l'Agència Europea del Medicament van garantir que era totalment segura) i, de l'altra, per haver invertit l'ordre de franges d'edat de vacunació un cop es va arribar als 35 anys. «Veient que s'acostava la variant delta, molt més contagiosa que la resta, vam optar per començar a vacunar dels 16 cap amunt, i no a la inversa com fins al moment, perquè són aquests els que més es relacionen entre ells. Alguns es van queixar», va admetre Benazet, «però ho vam fer amb tota la intenció del món».

Amb tot, el Govern no es planteja de moment afegir noves restriccions, ni tampoc va suspendre la prova pilot a dues discoteques del país que s'ha dut a terme aquesta nit. Hores abans de la celebració, Benazet informava que, malgrat que l'aforament previst inicialment era de 1.000 persones, finalment es va reduir a 500, però només s'hi van insciure unes 400. Totes elles van passar un test d'antígens –que a primera hora de la tarda no havien detectat cap positiu– o van presentar la pauta completa de vacunació. «Ens hagués agradat fer aquesta prova amb tots els usuaris sense mascareta –com s'havia plantejat en un principi–, però no ha estat possible. Tot i això, hem cregut convenient celebrar-la i no suspendre-la, ja que serà un estudi que d'aquí a dues setmanes ens aportarà molta informació sobre l'evolució de la pandèmia», va considerar el ministre. A on sí que s'han hagut d'augmentar les restriccions ha estat al festival Andorra Mountain Music que, tot i mantenir els concerts inalterables, ha suprimit l'espai de restauració, per ser el punt «on més interacció social hi ha sense mascareta».

Pel que fa a l'actualització sanitària, Benazet va assenyalar que en les darreres 24 hores s'havien detectat 34 casos nous, que sumen 302 actius i 14.273 des de l'inici de la crisi sanitària al Principat. 

Els hotelers, satisfets amb DJ Snake al Mountain Music

Els hotelers estan satisfets amb l’anunci fet ahir per Andorra Turisme al voltant de la substitució de DJ Snake per l’actuació cancel·lada de Texas. Segons va declarar el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, l’entitat celebra que, tot i la proximitat de la data, l’ens hagi fet mans i mànigues per trobar una alternativa. «Hem d’agrair l’esforç perquè el més fàcil hauria estat tornar el preu de les entrades i ja està, i nosaltres hauríem perdut clients», va apuntar Pujol, posant en relleu que «a falta d’una setmana, era molt difícil trobar algú». En aquest sentit, el director de l’UHA va detallar que, a hores d’ara, encara no sabien si rebrien cancel·lacions de seguidors del grup escocès o es tractava de gent que simplement volia gaudir d’un concert. En qualsevol cas, Pujol va estimar que «potser DJ Snake és una mica més de l’estil de la resta d’artistes cap de cartell del festival», i per això, «fins i tot podem esperar que estigui una mica per sobre del que hauríem tingut amb Texas».

PUBLICITAT
PUBLICITAT