Escaldes-Engordany
Aprovada la cessió del terreny a Grifols amb l’abstenció del PS
Espot plantejarà modificacions al pacte de socis amb la farmacèutica i obre la porta a futurs debats
El Consell General va aprovar ahir la cessió del terreny de Prat de la Farga situat a la parròquia d’Ordino a la farmacèutica internacional Grifols perquè hi construeixi el centre de recerca en immunologia que el Govern va anunciar mesos enrere. L’acord es va produir amb el vot en contra de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que un cop més es va mostrar molt crítica al projecte, i l’abstenció del Partit Socialdemòcrata. De fet, els socialdemòcrates van retirar a darrera hora, i després d’un extens debat parlamentari, l’esmena a la totalitat que havien presentat. El president del grup parlamentari, Pere López, va ser l’encarregat d’exposar les raons de l’esmena: per la manca d’un peritatge o valoració econòmica de la parcel·la; per la cessió de la totalitat de l’espai; per la clàusula sobre l’adquisició de la societat en certs supòsits; la clàusula de dilució sobre la participació del 20% del Govern; o la contractació de residents al centre. «Necessitem concreció en qüestions rellevant per Andorra i els seus ciutadans, i per protegir el patrimoni andorrà», va declarar López.
Així, el cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir per donar resposta als neguits socialdemòcrates, no sense abans apuntar que «assisteixo amb sorpresa als seus arguments perquè es desvia precisament del mandat legislatiu de fa tot just un mes». D’aquesta manera, Espot va justificar que la manca de peritatge rau en el fet que no es tractava d’una permutació de la parcel·la, és a dir, que la propietat seguiria sent del Govern, i que si se cedia la totalitat de la Farga era per a possibles futures ampliacions del centre. Al voltant de la clàusula d’adquisició de la societat, Espot va assegurar que va sorgir abans de les millores jurídiques que se li han donat. En aquest sentit, el cap de Govern va indicar que el pacte de socis no havia estat formalitzat, i tot i no poder-se comprometre públicament a fer-hi canvis, sí que va mostrar-se disposat a plantejar la qüestió a Grifols. I al voltant de la clàusula de dilució, va defensar que era una eina perquè la participació de l’Administració «no sigui cada vegada més residual». Finalment, sobre la contrac- tació d’andorrans i residents, Espot va incidir que tenir el centre suposa una oportunitat pels joves formats en les matèries científiques que hi tenen a veure, i sobre l’arribada de treballadors estrangers, va apuntar que les polítiques d’immigració i treball ja regulen aquest element.
Així, amb la mà estesa tant de la majoria, com dels socialdemòcrates i també de Terceravia, els grups es van comprometre a establir contactes per parlar un projecte que van coincidir en considerar «cabdal» per la diversificació, i es van felicitar pel debat celebrat ahir en seu parlamentària.