PUBLICITAT

Encamp

‘À bientôt, Tour!’

L’esdeveniment ciclista per excel·lència deixa Andorra després de tres dies i tot un munt d’emocions

Per David Sansaloni

Kuss, Cavendish i Pogacar, preparats per a la sortida de la 16a etapa del Tour.
Kuss, Cavendish i Pogacar, preparats per a la sortida de la 16a etapa del Tour. | SFGA/CEsteve

El Pas de la Casa ja forma part de la història del Tour de França, i no solament per ser un lloc més que acull la sortida d’una etapa, sinó també per les característiques que presenta. La 16a etapa de l’esdeveniment ciclista per excel·lència va ser registrada com el punt de sortida més alt de la història del Tour, i és que es troba a ni més ni menys que 2.080 metres d’altitud. Amb aquest moment i els corredors, posteriorment, dirigint-se cap a Saint-Gaudens, l’estada del Tour a Andorra es va donar per finalitzada després de tres dies (dos de competició i un de descans).


Amb els termòmetres marcant les baixes temperatures d’ahir, el Pas de la Casa va donar la benvinguda a la caravana ciclista amb la presència de diverses autoritats. La comitiva va ser presidida per les ministres d’Esports d’Andorra i França, Sílvia Riva i Roxana Maracineanu, i el ministre de Turisme i president d’Andorra Turisme, Jordi Torres, així com els cònsols d’Encamp, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, que van estar acompanyats per l’ambaixador francès, Jean Claude Tribolet, el director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, la consellera general de Demòcrates Maria Marticella, i diferents consellers del Comú d’Encamp.
Just abans de la sortida, les ministres Riva i Maracineanu van mantenir una reunió de la qual van sortir «molt contentes» i on l’objectiu principal va ser unir les visions d’ambdós països en matèria esportiva.

 

Maracineanu va explicar que «a França hem iniciat una reflexió sobre el turisme de proximitat a partir d’esdeveniments esportius. La ministra Riva m’ha comentat que a Andorra estan treballant d’una manera semblant, on la base són les competicions i les estades». Tanmateix, la ministra francesa va obrir la porta a la col·laboració entre els equips andorrans i francesos, i és que «a Font Romeu tenim un centre d’entrenament en alçada i invertirem molts diners a renovar les instal·lacions. Els esportistes dels dos països poden treballar junts i així potenciar el turisme esportiu». Per la seva part, Riva va voler recalcar la importància de la germanor entre les diferents federacions. «Compartim un territori que beneficia molt els esportistes i, a més, ens ajuda a posicionar-nos com un destí de referència».


Una vegada arribada l’hora, i després d’un compte enrere, Mas i Torres, ambdós encampadans, van donar la sortida de l’etapa (a les 13.00 hores) al pilot integrat per 147 ciclistes i que va encapçalar l’eslovè i actual mallot groc, Tadej Pogacar, acompanyat pel resident i guanyador el dissabte passat a Andorra la Vella, Sepp Kuss, i el mallot verd, Mark Cavendish. Dues hores abans, els 150 vehicles de la caravana comercial del Tour van arrencar per tal de fer d’avançada dels corredors, que van arribar a Sant Gaudenç després de 169 quilòmetres, i amb Pogacar conservant el lideratge.


En finalitzar la jornada, Mas va declarar estar «més que satisfets d’haver pogut acollir un dels esdeveniments més importants del món. El Tour ha estat el que ens ha donat les millors dades pel que fa a visitants des de juny al Pas de la Casa i en l’àmbit comercial i de reactivació hotelera després de la pandèmia és molt important i ens fa moltíssima falta». Pel que fa a les restriccions, Mas va confirmar converses amb els ministres francesos «i tots desitgem poder posar fi a aquesta situació com més aviat millor i poder tornar a una absoluta normalitat». D’altra banda, Torres va compartir el mateix sentiment que Mas, i després de tres dies de Tour «estem molt satisfets, encantats, amb tot el que hem viscut al país. Per sort el temps ens ha acompanyat, cosa que no va passar als últims esdeveniments ciclistes que vam acollir, i han sigut dies on Andorra ha estat al centre de les notícies esportives». Gairebé una trentena de ciclistes que formen part del Tour de França resideixen al Principat «i s’han adonat del que som [com a país] en l’àmbit ciclista. Tot va començar fa sis anys, amb Purito Rodríguez i ara podem dir que hem desenvolupat un projecte de grans dimensions com a país ciclista».


Finalment, el ministre va fer menció a les dades que havia deixat aquesta edició del Tour, tot i no conèixer «concretament el nombre de visitants, el sector hoteler ens ha transmès que l’ocupació s’ha mantingut per damunt del 70% durant aquests tres dies». Una valoració «molt positiva» que va tenir el seu repunt el passat dissabte, amb els hotels a un 85% de capacitat. 

 

Sílvia Riva - Ministra d'Esports

«Compartim un territori [Andorra i França] que beneficia els esportistes i ens ajuda a posicionar el país com a destinació»

 

Roxana Maracineanu - Ministra d'Esports de França

«Els esportistes d’Andorra i França poden treballar conjuntament i així potenciar també el turisme en aquest àmbit»

 

Laura Mas - Cònsol major d’Encamp

«Estem molt satisfets d’haver pogut acollir un dels esdeveniments més importants del món i esperem repetir aviat»

 

Jordi Torres - Ministre de Turisme

«Hem sigut bastant insistents amb l’organització del Tour i els hem transmès la nostra voluntat perquè tornin»

PUBLICITAT
PUBLICITAT