PUBLICITAT

Andorra la Vella

Una quarantena de sortides de Bombers pel temporal de vent

La carretera de la Comella, a partir de berenador, està tallada amb 10 punts crítics

Per Alba Llacuna

Operaris netegen una de les zones afectades pel temporal de vent.
Operaris netegen una de les zones afectades pel temporal de vent. | SFGA/JAViladot

Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van ser les parròquies més afectades per les fortes ràfegues de vent diumenge a la nit i la matinada, on la jornada va ser molt llarga. En aquest sentit, segons va indicar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el Cos de Bombers va efectuar 38 sortides, concretament 32 a la parròquia d’Andorra la Vella, quatre a Escaldes-Engordany i dos a Sant Julià de Lòria, bàsicament, per «treure els arbres que hi havia a les vies de comunicacions». Per la seva part, la Policia va fer 20 intervencions «per talls de circulació a les zones més afectades».

Un dels punts amb més complicacions va ser la carretera que uneix la Plana i la urbanització Comella Park, i que va estar tallada durant unes hores per la caiguda d’arbres. Cap a les 06.00 hores es va habilitar pas alternatiu a la zona, mentre el  COEX treballa encara per restablir el pas habitual. Segons va puntualitzar el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que aquesta via «està tallada per sobre el berenador de la Comella i no hi ha afectació a veïns». «Ha caigut força vegetació a la via i aquesta ruta presenta més de 10 punts d’afectació», va assegurar el ministre.

A més, Filloy va explicar que es va fer una valoració les zones annexes «que han quedat malmeses» i va indicar que, «en els propers dies, es procedirà a desbrossar aquestes zones per evitar que, en cas d’episodi de vent, caiguin a la via urbana».

Al llarg de la jornada d’ahir també es van produir talls parcials en trams de la CG-1, l’avinguda Mitjavila i l’avinguda d’Enclar d’Andorra la Vella, el carrer Consell d’Europa d’Escaldes-Engordany o els accessos a Fontaneda i Bixessari per la caiguda d’objectes –arbres, tanques de protecció d’obra, senyals de trànsit, teules, parts de terrasses, xemeneies, rocs, etc–.

Les corporacions comunals també van treballar de valent al llarg de la nit. De fet, segons va informar des del Comú d’Escaldes-Engordany, el director del Departament de Circulació i Atenció al ciutadà, Carles Bozzo, el principal problema es va concentrar al voltant de diverses obres, de les que es van desprendre proteccions. De la construcció de les torres van caure algunes parts sobre vehicles aparcats a l’avinguda Nacions Unides i van causar danys importants. D’altra banda, a l’avinguda Carlemany van caure les figures de l’exposició de pel·lícules.

Per la seva part, des d’Andorra la Vella, la corporació comunal va explicar que «és menys del que sembla. Són més arbres, branques i testos que danys estructurals».  El que sí que van puntualitzar és que l’Aquapark de l’Estadi Comunal, avui obrirà a la tarda, ja que «s’han de revisar les estructures de les atraccions per si cal fer alguna reparació».

Sobre l’episodi viscut diumenge a la nit, Filloy va recalcar que «són situacions excepcionals, molt puntuals, de molta energia i que provoquen aquests fenòmens». De fet, va recordar que a les valls centrals es van registrar ràfegues de més de 100 quilòmetres per hora i, al port d’Envalira, puntes de gairebé 190 quilòmetres per hora.

«Una vegada succeït, el que hem de ser capaços entre tots els cossos especials i les administracions, la general i les comunals, és donar una resposta ràpida a la ciutadania per tal que les vies estiguin com més aviat millor transitable i de forma segura per a la ciutadania», va insistir el titular de Territori i Habitatge.

A més, Filloy va recordar que «és molt important, que aquestes alertes, que les coneixem amb anticipació, puguin estar a l’abast de tota la ciutadania i que es respecti la normativa des que es fan pública».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT