PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’AQUA triplica les avaluacions de plans d’estudi durant el 2020

L’entitat crea una xarxa d’experts gràcies a la creació de la comissió d’avaluació

Per Alba Llacuna

La directora de l’AQUA, Marta Fonolleda, en la compareixença d’ahir al Consell General.
La directora de l’AQUA, Marta Fonolleda, en la compareixença d’ahir al Consell General. | Liberals

L’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA) va triplicar les avaluacions de plans d’estudi el 2020. Així ho va confirmar ahir la directora de l’entitat, Marta Fonolleda, en la presentació de la memòria del 2020 de l’AQUA davant de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Joventut i Esport. Segons va especificar Fonolleda es van avaluar 14 plans d’estudi, tot i que en set s’havia iniciat l’avaluació el 2019.

«S’ha batut un rècord d’avaluacions de plans d’estudi, en part motivat per la creació d’una nova universitat», la Universitat Carlemany, i «el creixement de l’ensenyament superior», va assenyalar la directora  de l’entitat en relació amb aquest increment de feina. A més, també es van aprovar tres modificacions i una renovació de plans d’estudis ja existents en l’àmbit de l’ensenyament superior.
Amb aquest increment, Fonolleda va afirmar que s’ha contractat un nou tècnic i que, per tant, actualment, l’agència està conformada per dos tècnics a temps complet i la directora, a temps parcial. «Creiem que per ara és suficient per tirar endavant la feina. Tot i això, estem molt atents a quina és l’evolució de l’ensenyament superior», va puntualitzar. A banda dels nou plans d’estudi, l’AQUA també va donar llum verda a dues acreditacions de docents i va publicar set convocatòries d’ajuts de recerca.

Una altra de les novetats de l’organisme durant el 2020 va ser la creació de la comissió d’avaluació, per tal d’analitzar les sol·licituds de nous estudis. Gràcies a aquest punt, segons va destacar la directora de l’AQUA, «s’ha començat a crear una xarxa d’experts, iniciada el 2019» i ara són ells els que contracten aquests acadèmics per tal que els ajudin en les avaluacions, fet que fins ara ho feien a través de col·laboracions amb altres entitats. En aquest sentit, Fonolleda va indicar que amb els experts del país no tenen problemes, ja que «acostumen a mirar el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA)», però que als de fora «ens costa més arribar, ja que no tenen l’hàbit de mirar-ho».

A banda dels aspectes més novedosos, l’organisme va continuar treballant en àmbits que ja havien començat anteriorment. En aquest sentit, va ressaltar la plataforma de diàleg, amb integrants del ministeri, les universitats i l’AQUA, per reforçar la qualitat de l’ensenyament superior. El 2020 van realitzar set reunions que van servir per actualitzar les guies d’avaluació, definir les competències de l’ensenyament superior i veure l’impacte que ha tingut la pandèmia en aquest grau d’ensenyament.

A més, des de l’entitat van seguir donant continuïtat als estudis de sostenibilitat i qualitat, iniciats el 2017, amb un workshop on també van treballar la sostenibilitat de l’entitat, i les enquestes d’inserció laborals dels titulats, per tenir informació sobre el grau d’inserció, els aspectes que més han servit dels estudis, etc. i que du a terme, de forma periòdica, el CRES.

Fonolleda es va mostrar satisfeta de tota l’activitat desenvolupada per l’entitat el 2020, tot i ser l’any de pandèmia i del confinament. «Ens vam poder adaptar ràpidament i dur a terme tota l’activitat prevista. Abans de la pandèmia, ja teníem establert el teletreball, l’únic que van fer va ser potenciar-lo», va explicar Fonolleda davant dels consellers generals.

Ja mirant més al futur, la directora de l’AQUA va apuntar que seguiran treballant en la cultura de qualitat i la publicació d’una línia de la sostenibilitat que va quedar pendent a causa de la Covid i el volum de feina. El que variarà poc, segons Fonolleda, serà el pressupost del 2021-2022, que estarà al voltant dels «150.000 euros o una mica superior».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT