PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta 80 nous positius i els actius s’acosten als 250

L’hospital torna a tenir un pacient ingressat, el dia en què es reben 12.000 dosis de Moderna

Per Lídia López

Persones accedeixen a l’àrea d’observació després de rebre el vaccí.
Persones accedeixen a l’àrea d’observació després de rebre el vaccí. | Twitter/Saas

Andorra ha sumat 80 nous positius en coronavirus al llarg del cap de setmana. Així ho va informar ahir el Govern en el comunicat d’actualització sanitària, on va especificar que el total d’infectats al país des de l’inici de la Pandèmia era de 14.455 persones. D’aquesta manera, la Covid-19 havia tornat a fer una embranzida, amb un total de 241 casos actius, és a dir, 63 més que els registrats el divendres.

Així mateix, l’Executiu va reportar que es va haver d’efectuar un ingrés per coronavirus a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, en concret, a l’espai habilitat a la planta. En canvi, l’UCI i l’àrea Covid del Cedre es van mantenir sense cap pacient. En aquest context, el Principat segueix fent front a la pressió creixent amb un ritme de vacunació molt intens. En aquest sentit, el país ja ha administrat 75.273 dosis –44.408 primeres i 30.865 segones–, de les quals 1.532 es van inocular al llarg de la jornada del darrer divendres. I així es preveu que se segueixi desenvolupant durant aquesta setmana, ja que es manté l’activitat frenètica al dispositiu de la plaça de braus d’Andorra la Vella, amb segones dosis de Pfizer i primeres del fàrmac d’AstraZeneca.

De fet, encara en relació amb la campanya de vacunació, el Govern va anunciar ahir al vespre l’arribada de 12.000 dosis de Moderna procedents de França, i que tal com van indicar, serviran per vacunar més de 6.000 persones. Sobre la resta de dades epidemiològiques, el Govern va compartir que les altes eren 13.787; 127 les defuncions; i sobre la població escolar, només restava una aula amb afectació, concretament, en règim de vigilància passiva.

L’oci nocturn escalfa motors

Per la seva banda, els actors de l’oci nocturn encaren els darrers dies abans de la celebració de la prova pilot d’aquest divendres. Cal recordar que, tal com va exposar el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al darrer Consell de Ministres, la prova per a la reobertura del sector es durà a terme a dos recintes diferents, amb la realització d’un test d’antígens el mateix dia o la presentació d’un certificat de vacunació complet i 14 dies de marge i sense l’ús obligatori de la mascareta. Les festes es desenvoluparan entre les 00.00 hores i les 05.00 hores, i ja s’estan venent les entrades per a l’esdeveniment, on s’han d’aportar dades com el nom i cognoms de la persona i el número de cens.

En aquest sentit, des de l’Eivissa Experience –un dels dos locals on es farà la prova–, van assegurar ahir a EL PERIÒDIC que les 700 entrades posades a la venda s’estan venent a molt bon ritme, i es van mostrar esperançats de poder celebrar la jornada amb les millors condicions perquè surti bé.

Restriccions a Catalunya

Entrant a observar els països de l’entorn, a Catalunya, la Generalitat va decidir ahir limitar totes les activitats a les 00.30 davant l’expansió dels contagis dels darrers dies. Aquesta norma inclou el servei de bars, restaurants i actes culturals, i en efecte, suspén de facto les activitats d’oci nocturn. En canvi, no es preveu que, per ara, s’anul·lin els festivals programats pel juliol i l’agost, si bé es procurarà que el públic es mantingui sempre assegut o respectant la distància de seguretat, és a dir, evitant les aglomeracions. 

Aquesta decisió va arribar després de la celebració de tres grans festivals on no es va complir aquesta condició, el Canet Rock, el Vida i el Cruïlla. De fet, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va defensar ahir el desenvolupament d’aquests tres festivals apuntant que donaven continuïtat als assajos clínics de la Sala Apolo i del Palau Sant Jordi.

Vacunes obligatòries a França

Al país gal, el president i copríncep Emmanuel Macron, va fer una compareixença pública ahir al vespre per anunciar les noves mesures per fer front a la variant delta. L’element més significatiu és l’obligatorietat de la vacunació per als treballadors de la salut, que es legislarà i que s’espera que es pugui haver implementat el 15 de setembre. De fet, França també pretén vacunar els estudiants abans que comenci el curs vinent; i a mitjà termini, estudiarà si allargar la imposició del vaccí a tota la població.

Un altre aspecte a destacar és que el país veí del nord farà extensiu l’ús del certificat de vacunació arreu del territori, i es demanarà per accedir a restaurants, discoteques, museus, parcs d’atraccions i mitjans de transport a partir de l’agost. D’altra banda, a partir de la tardor, les proves de PCR s’hauran de pagar –a excepció de les receptades per un metge–. Tot plegat, es tracta d’accions per impulsar la vacunació entre els francesos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT