Andorra la Vella
El resident nord-americà Sepp Kuss s’imposa en l’etapa d’Andorra
El ciclista de l’equip Jumbo-Visma va atacar a la collada de Beixalís i va arribar en solitari a meta
Andorra, amb la 15a etapa, va marcar ahir l’inici de les etapes pirinenques –queden dues jornades més de muntanya–, amb tres ports de primera categoria i un de segona en els 191 quilòmetres del recorregut. La victòria es va quedar a casa amb la primera posició del resident nord-americà Sepp Kuss, de l’equip Jumbo-Visma, que es va escapar a la collada de Beixalís i va obrir una escletxa de 20 segons amb el murcià Alejandro Valverde, de l’equip Movistar, que al final va resultar decisiva. Ja des de la sortida a Céret, un grup de 32 ciclistes es va escapar, entre els quals es trobava Valverde, Kuss, Rubén Fernández, Izagirre, Poels, De Gendt, Nibali, Ballerini, Armirail, Fernández, Guerreiro, Paret-Peintre, Donovan, Bonnamour i Dan Martin, entre altres.
Amb les muntanyes com espectadors de luxe, els atacs es van anar succeint, però sense que cap d’ells acabés de fructificar. De fet, el colombià Nairo Quintana ho va intentar dues vegades en el Port d’Envalira, però va ser neutralitzat en els dos casos, tot i que va coronar el primer port a Andorra en solitari.
No va ser fins a la Collada de Beixalís, amb pendents de més de l’11%, que Kuss ho va intentar a quatre quilòmetres per coronar-la. Només Valverde va ser capaç de respondre a l’atac i mantenir el ritme del nord-americà en un primer moment. Tot i això, poc després, el murcià no va poder seguir la roda de Kuss i el nord-americà va obrir un forat que li va permetre coronar Beixalís en solitari i fer tota la baixada fins a línia de meta, a l’Avinguda Tarragona d’Andorra la Vella, com a cap de cursa. Va aturar el cronòmetre en 5 hores, 12 minuts i 6 segons. Valverde, amb 41 anys i sent el més gra de tots els corredors, es va quedar a les portes de la victòria i va ser segon, a 23 segons; va completar el podi Wouter Poels, a 1’15’’ del guanyador de l’etapa, que, a més, li va servir per enfundar-se el mallot de la muntanya.
A 4’ 50’’ va arribar el grup de favorits amb el líder de la prova al capdavant, l’eslovè Tadej Pogacar. El corredor de l’UAE Team Emirates va donar la sensació de tenir tot sota control i va contrarestar qualsevol intent d’atacar dels seus rivals, evitant, d’aquesta manera, cedir temps en la general.
Després d’aquesta 15a etapa La classificació general, per tant, es va moure ben poc. Pogacar arriba a la segona jornada de descans del Tour amb més de cinc minuts sobre el segon i tercer classificat, Urán i Vingegaard.
Avui, el Tour de França gaudirà de la segona jornada de descans al Principat i, demà, a les 13.05 hores es realitzarà la sortida neutralitzada des de l’avinguda del Consell General del Pas de la Casa en direcció a Saint-Gaudens.
Repercussió internacional
L’arribada del Tour de França no només es pot valorar a nivell esportiu, sinó que també té una repercussió directa en el país i els seus serveis, en un moment especialment delicat a nivell econòmic a causa de la crisi sanitària de la Covid. «Avui fan nit, demà és un dia de descans, estaran tot el dia a Andorra, i marxen demà passat. Això també tindrà un impacte important des de la perspectiva del comerç, del turisme, dels hotels. És una publicitat que no es pot pagar amb diners. Esdeveniments d’aquestes característiques són el futur de l’activitat turística que nosaltres volem impulsar», va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, que és conscient que esdeveniment d’aquestes característiques tenen molt més impacte que qualsevol campanya publicitària que es pugui fer.
Portar el Tour de França no és fàcil, i requereix un treball d’anys. En aquest sentit, Espot va recordar que les converses les va iniciar «l’anterior Govern» i que ha estat un esforç conjunt amb Andorra Turisme. De fet, cal recordar que, des del 2016, no finalitzava una etapa aquí al país, en aquella ocasió va ser l’holandès Tom Dumolin el primer a travessar la línia de meta a l’exigent pujada d’Ordino-Arcalís.
L’altre detall que les autoritats van voler posar en relleu va ser el fet que hagi estat un resident al país qui s’hagi endut la victòria, Una circumstància que per Espot, referma el missatge que Andorra «és un país de ciclisme».
Tant el cap de Govern com la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, van voler destacar el bon ambient i la bona acollida que ha tingut la prova ciclista. «Els habitants de la parròquia estan contents, han tingut l’oportunitat de viure un esdeveniment mundial, s’han bolcat en l’esdeveniment i han demostrat que estem amb el ciclisme», va afirmar Marsol. «Per mi pot venir cada any, el Tour de França», perquè «l’impuls que ha donat això, i el que se n’arribarà a parlar ens ha de fer estar contents», va afirmar la cònsol major d’Andorra la Vella, tot i que va reconèixer que «està molt demanat».
La satisfacció amb la qual també va acabar l’organització, juntament amb la variació que comporta el terreny del Principat, fa que les portes perquè la ronda francesa torni aviat al país estiguin obertes. En aquest sentit, el director general del Tour de France, Christian Prudhomme, va assegurar que hi ha tres candidatures, però que el recorreguts de les pròximes edicions encara no està tancat.