PUBLICITAT

La Massana

Un Roser reduït, però lluït

Les autoritats van repartir roses als assistents, l’element més característic de la festivitat

Per Lídia López

Els assistents a la jornada gaudeixen d’un dels balls de l’Esbart Valls del Nord, ahir.
Els assistents a la jornada gaudeixen d’un dels balls de l’Esbart Valls del Nord, ahir. | L. L.

La Massana ha celebrat aquest cap de setmana un dels Rosers més atípics. Finalment, la tradicional festivitat es va veure minvada a una programació de només tres actes, directament afectada per les inclemències de la pandèmia del coronavirus. Així, després d’un primer ajustament eliminant els actes nocturns –primer per voluntat del Comú de la Massana i després per decret del Govern–, la Comissió de Festes de la Massana va anunciar dies abans de la festa que, havent observat la creixent incidència pel virus, que també es va manifestar en forma de contagis entre els membres, que anul·lava tots els actes, a excepció dels que va assumir la mateixa corporació.

Un d’ells va ser la celebració de la missa solemne el diumenge al migdia, amb el posterior espectacle de l’Esbart Valls del Nord. A les 12.30 hores, els massanencs més valents ja esperaven asseguts a les cadires col·locades guardant la distància de seguretat sota un sol de justícia. L’actuació va arrencar a les 12.45, amb un primer ball que rememorava la tradició de recollir herbes a la muntanya amb el port d’una motxilla que es va sumar a la dansa. Les dues seccions infantils van representar la modernitat, amb un espectacle amb la música de la pel·lícula Coco; i la tradició, amb un ball de l’ós. Els grups juvenils van captivar el públic amb un ball de bastons en primer lloc, i una dansa d’aires mediterranis després.

Els veterans van exposar la Suite Pirinenca, amb valls arrelats a la tradició dels territoris de muntanya. I per últim, el cos de dansa de l’Esbart va dur a terme la cloenda amb una jota, expressió musical que agermana els territoris tradicionalment de parla catalana. En acabar, però, l’entitat va lamentar que, per les mesures de la Covid, no es pogués dur a terme la tradicional Ball de l’Esquerrana amb les autoritats i la resta de veïns, i van convidar als assistents a tornar-hi l’any vinent per poder-la celebrar.

El que no va faltar és l’element que dona nom a la festa: la rosa. Els consellers de comú i les dues cònsols van repartir-les entre tots els assistents a l’acte, com és habitual per aquesta jornada. 

En qualsevol cas, tot i la incertesa, la festa va deixar un bon gust de boca al comú. «La veritat és que aquest any se’ns ha ajuntat tot, però estem molt agraïts, tant a la comissió com a totes les persones que hi han participat», va declarar el conseller de Cultura, Guillem Forné, que va destacar «tota la feinada que ha dut a terme la Comissió de Festes», i també el treball i implicació de l’Esbart. Forné també va apuntar que la recepció per part dels veïns havia estat positiva, assegurant que «han mostrat el respecte i l’agraïment, sobretot a la comissió que ha fet aquest acte tan lloable de dir: tanquem la festa, aquest any no toca; volem ser els pioners en mantenir això a ratlla perquè hem vist que és molt difícil garantir en unes festes d’aquestes magnituds».

Per tot plegat, la corporació i la parròquia estaran atents i expectants de cara la festa major del pròxim mes d’agost, i desitjant poder celebrar un Roser més tradicional i ple l’any vinent. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT