PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i Catalunya treballen per ampliar el conveni sanitari

En una reunió bilateral apunten que el Principat sortirà abans de la cinquena onada

Per El Periòdic

Josep Maria Argimon, Jordi Fàbrega i Joan Martínez Benazet, en un moment de la trobada.
Josep Maria Argimon, Jordi Fàbrega i Joan Martínez Benazet, en un moment de la trobada. | ANA / A.S.

Catalunya i Andorra treballen amb la voluntat d’ampliar el conveni en l’àmbit sanitari que hi ha entre els dos territoris, principalment entre el Principat i l’Alt Urgell. Aquest va ser un dels temes centrals en la reunió que va tenir lloc ahir a la tarda a la Seu d’Urgell entre el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, que va estar presidida per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega. 

En aquest sentit, Benazet va explicar que els principals punts d’ampliació d’aquest conveni són de caràcter assistencial, de recerca, en aspectes lligats a les cures intensives i també a projectes de salut mental, a banda del compartiment de les dades epidemiològiques. De fet, la situació sanitària actual de la pandèmia amb la cinquena onada provocada per la variant delta, també va ser un dels aspectes que es van tractar en la reunió. Així, ambdós territoris segueixen demanant a la població que limiti les interaccions socials, i també, concorden en el fet que Andorra sortirà abans d’aquesta cinquena onada per l’alt percentatge de vacunació que porta, principalment, entre la gent jove. Tot i això, el ministre de Salut, va remarcar que «ens interessa que millori tothom perquè tots depenem de tots», i si «Catalunya va malament, anem malament nosaltres». Benazet també es va mostrar optimista que aquesta cinquena onada s’aplanarà aviat a tot Europa pel ritme de vacunació que estan seguint tots els països.

De fet, sobre el conveni, Benazet va explicar que el treball ja va començar fa un parell d’anys, però que «li mancava un conveni marc amb el govern espanyol» per tal de donar una empara legal al futur «conveni que després poguéssim signar entre les dues administracions veïnes». En aquest sentit, l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, també hi està treballant molt a favor, va indicar. Tant Benazet com Fàbrega van manifestar que tenen molt clar les idees i els àmbits d’aquest conveni, el qual es vol deixar obert a possibles necessitats que puguin sortir en un futur. «El següent pas és treballar en l’àmbit tècnic per començar a posar fil a l’agulla en la redacció», va declarar l’alcalde de la Seu d’Urgell, afegint que volen que sigui prou ampli perquè permeti «el màxim d’interaccions possibles bidireccionalment». Per la seva banda, Argimon va comentar que busquen que la ciutadania de l’Alt Urgell i Andorra «tingui la millor assistència de qualitat en l’entorn més confortable i favorable per a ells».

Tot i aquesta voluntat de les tres administracions, Benazet va comentar que no hi ha cap calendari establert per la situació de rebrot que s’està vivint actualment. Així, va indicar que igual cal esperar fins a la tardor per poder formalitzar aquest conveni marc amb el govern espanyol per després avançar l’aspecte tècnic amb la Generalitat.

Pel que fa a la pandèmia, el titular de Salut va indicar que el repunt de positius obliga a treballar de forma coordinada a totes les administracions i «a demanar a la ciutadania que encara queda un pas per a fer» perquè molta gent encara no ha rebut la segona dosi. «La gran notícia és que les vacunes, un cop tens les dues dosis, són molt efectives per qualsevol de les variants», va remarcar. Per la seva banda, Argimon va explicar que a Catalunya el virus està rebrotant de forma molt important i que està seguint el cicle habitual. «Contagis primer amb un impacte important a l’assistència primària i després un impacte a l’entorn hospitalari», el qual ja es comença notar, va comentar el conseller. A Andorra, per la seva banda, la gran majoria dels nous contagis són en gent jove, però aquest repunt no s’està traduint en un augment de la pressió hospitalària.

Argimon també va destacar l’elevat nivell de vacunació que està tenint Andorra, molt més avançant que altres països europeus. «Els països de la UE anem per un pla de vacunació on les vacunes es reparteixen per ràtios de població i estem tots més o menys en la mateixa cobertura», va comentar, remarcar que Andorra «ens porta un avantatge i segurament ells podran sortir millor d’aquest rebrot que no pas nosaltres». No obstant això, de la mateixa manera que Benazet, Argimon també es va mostrar optimista, desitjant que puguin aplanar la corba ràpidament. Paral·lelament, Benazet va comentar que aquest nou repunt s’està produint per les interaccions socials que es produeixen fora de les mesures de protecció com poden ser festes o reunions. A més, va voler defensar a la gent jove, destacant que han adquirit una gran responsabilitat durant tota la pandèmia i «l’adhesió a la vacunació ha estat molt alta». Tot plegat, en un moment que la farmacèutica estatunidenca Pfizer ha posat sobre la taula la possibilitat d’inocular una dosi de reforç de la seva vacuna, apuntant que al cap de sis mesos, existeix més risc d’infecció, i més tenint en compte l’expansió de variants més contagioses com la delta.

El conseller de la Generalitat va ser preguntat pels periodistes sobre un nou possible toc de queda, i va explicar que és una decisió que no depèn de Catalunya i que tampoc hi voldrien haver d’arribar perquè és una «restricció de drets fonamentals». Finalment, també va comentar que durant l’estiu es faran cribratges puntuals i sectorials a Catalunya, i va llançar un missatge a la població, demanant que es vacunin amb les dues dosis, segons va informar l’ANA. 

Ja s’han administrat més de 30.000 segones dosis

El Govern va informar ahir que més de 30.000 persones al Principat havien completat ja la pauta de vacunació, és a dir, que se’ls havia administrat ambdues dosis. Així, el total de vaccins inoculats al país era ahir de 73.741, després d’haver-se injectat 1.486 dosis més durant el dijous. D’altra banda, en relació amb els positius, el Ministeri de Salut va registrar 25 nous casos durant la jornada d’ahir, elevant el total d’infectats a Andorra a 14.075.  Els casos actius van tornar a anar a l’alça, pujant en 15 persones i situant-se en 178. No obstant això, seguia sense haver-hi cap pacient ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ni a la planta Covid del Cedre. I, en una línia similar, tampoc es va haver de lamentar cap víctima, i la xifra de defuncions va restar en 127. Per cloure l’actualització epidemiològica, cal fer menció del registre d’altes, que ahir es va situar en les 13.770 -10 més que el dia anterior-. I sobre la població escolar, el Govern va indicar que hi havia una aula sota vigilància activa total i una en vigilància passiva.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT