PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 80% de la gent creu que el marc econòmic és pitjor que fa un any

Un 52,5% considera que la situació millorarà el 2022, però situen la recuperació en dos anys

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de clients en una botiga d’electrònica i petits electrodomèstics.
Imatge d’arxiu de clients en una botiga d’electrònica i petits electrodomèstics. | Maricel Blanch

Un 79,1% de la població considera que la situació econòmica d’Andorra és pitjor que la de fa un any. Així es desprèn de l’Observatori del Primer Semestre del 2021 del Centre de Recerca Sociològica (CRES), on un 13% de la gent va apuntar que el context era avui dia igual que el de l’any passat, i només el 4,5% va creure que l’economia havia millorat. I és que, segons va poder recollir l’enquesta, la valoració que fa la ciutadania sobre la circumstància del Principat pel que fa a l’economia és regular –així s’hi va referir un 45,5%–. Aquesta va ser la reflexió majoritària, si bé un 29,2% la va descriure com a dolenta o molt dolenta, i un 23,3% va manifestar que la trobava bona o molt bona.

D’altra banda, el CRES també es va interessar per la perspectiva de futur en l’àmbit econòmic segons els residents del país, on els enquestats es van mostrar optimistes: un 52,5% va considerar que la situació milloraria de cara al 2022. No obstant això, també hi va haver un 16,8% de persones que van apuntar que el context seguiria igual, i un 18,5% va preveure que empitjoraria. Així mateix, tot i apuntar a la tendència a la millora, la proporció més gran dels enquestats, en concret el 41,7%, va concloure que Andorra trigarà entre dos i tres anys a recuperar els llindars econòmics d’abans de la pandèmia. Un altre grup considerable entre els enquestats, del 22,5%, va estimar un temps d’entre quatre i cinc anys perquè el país es retrobi amb les xifres anteriors a la Covid-19. Per cloure aquest bloc, un 10,6% vaticinava més de cinc anys per a la recuperació, i per contra, un 9% apostava per un termini inferior als dos anys.

La darrera qüestió dins de la temàtica de la conjuntura de l’economia del país tenia a veure amb la comparativa amb l’entorn. D’aquesta manera, a la pregunta sobre si pensava que la recuperació econòmica seria més ràpida o lenta respecte dels països veïns, un 44,3% de les persones va reflexionar que el Principat se’n sortiria més de pressa que l’entorn; un 22,4% van opinar que es desenvoluparia en els mateixos tempos; i un 25,6% va contemplar una recuperació més lenta.

Butxaques bé o regular

Més enllà de l’observació global de país, l’enquesta del CRES també es va interessar per l’estat de salut de les butxaques dels ciutadans. En primer lloc, fent un balanç general de la situació, el 47,5% de les persones va afirmar que la seva economia era molt bona o bona, mentre que un 40,9% la va qualificar de regular. Finalment, un 11,5% de la població va considerar que la seva situació era dolenta o molt dolenta. En aquest sentit, l’Observatori va fer un incís sobre el canvi patit des de l’arribada del coronavirus, on un 60,7% de les respostes van afirmar estar igual, un 31% va indicar que estava pitjor, i només un 8,3% havia millorat econòmicament.

Entrant a conèixer els motius de les persones que tenien una pitjor economia, el 34,4% va apuntar que es devia a una disminució dels ingressos; al 17,8% l’havien acomiadat de la feina o estava a l’atur; un 10,6% tenia un negoci que havia patit menyscapte; el 7,8% es trobava en ERTO; i el 5,2% havia vist incrementades les seves despeses. D’altra banda, pel que fa a la proporció de pèrdua dels ingressos, el 43,3% havia patit una disminució entre el 20 i el 50%; un 34,2% havia perdut entre el 51 i el 100% de la remuneració; i el 12,9% tenia una rebaixa per sota del 20%.

El CRES va replicar la qüestió pel que fa a la previsió de recuperació des del punt de vista personal, on la resposta més freqüent –35,3%– va ser que no ho sabia. Així mateix, un 31,6% va considerar que necessitaria més d’un any i el 16,9% va indicar que esperava recuperar-se en un temps d’entre sis mesos i un any.

L’últim element que va indagar el CRES va ser si les llars arribaven o no a final de mes. D’aquesta manera, mentre que un 79,1% hi arribava amb facilitat abans de la pandèmia, en canvi, després de la Covid-19 el percentatge es va reduir al 61,2%, deixant un 37,8% de llars amb dificultat per cloure el mes, en l’àmbit econòmic. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT