PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Quatre empreses opten al transport sanitari i la Creu Roja queda fora

L'ONG no compleix el requisit de tenir un registre de comerç

Per Alba Llacuna

Una ambulància a la porta d’entrada d’urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Una ambulància a la porta d’entrada d’urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

Ja és oficial, quatre empreses opten a fer-se càrrec del transport sanitari no medicalitzat. Ambulàncies del Pirineu (ADP), Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls, una UTE formada per Ambulàncies Carlemany, Ambulàncies Valira i Ambulancias Egara i una altra UTE formada per Servei d’Assistència Sanitària (SAS) amb Servicios Sociosanitarios Generales Spain (SSGS) van passar ahir el tall de l’obertura dels dos sobres del concurs del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

La primera sorpresa va saltar abans de començar l’obertura. Des del SAAS van haver de fer una puntualització: hi havia una candidatura que no complia el requisit d’estar inscrita en el registre de comerç del Govern. D’aquesta manera, Creu Roja Andorrana (CRA) va quedar de forma oficial descartada per a aquest concurs.

Un fet que, en general, va agafar «per sorpresa» a la resta de candidatures i és que, després de la insistència de l’ONG en què complia els requisits per poder presentar-se, ningú s’esperava aquest desenllaç.

Des de la Creu Roja, el seu director, Jordi Fernández, va voler treure-li importància a aquest fet. «Era un requisit, però no pensàvem que fos excloent. No passa res, seguirem treballant i oferint el millor servei per a la població», va indicar Fernández. D’altra banda, també va voler treure ferro al rebombori generat arran de la seva candidatura al concurs, assegurant que «no venim a guanyar diners» i va recordar que «ja vam prestar aquest servei entre el 1991 i el 2008 i que, des d’aleshores, estem prestant el servei de transport sociosanitari».

L’altra sorpresa, com a mínim per gran part de les empreses, va ser la cinquena candidatura, la del Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls, que ningú se l’esperava. «La veritat és que, a banda, de les que tots teníem al cap, no esperàvem aquesta cinquena candidatura», va assegurar des d’Ambulàncies Valira David Montero. En la mateixa línia es va manifestar Ambulàncies Carlemany, des de la qual Albert Granyena va ser curt, però clar: «No, en absolut ens imaginàvem que hi hauria una cinquena candidatura».

L’obertura dels dos sobres van servir per certificar que tots els candidats complien amb el plec de base. Primer, pel que fa a la  documentació requerida i, després, amb els punts econòmics que s’havien de complir.
Aquest només ha estat el primer pas de tot el procés. Una vegada confirmades les empreses que opten al concurs, ara hauran de ser les comissions tècniques les que facin una avaluació dels projectes i estableixin una puntuació per a cadascun dels apartats i la seva corresponent justificació. Cal recordar que l’aspecte econòmic és el que té un pes més important amb 60 dels 100 punts finals.

Guerra de preus
Referent a l’apartat econòmic, i segons va poder saber aquest mitjà, hi ha hagut empreses que «han anat a rebentar els preus, a regalar el servei».  En aquest sentit, van assenyalar obertament que Ambulàncies del Pirineu ha presentat una oferta del forfet diari fix per disponibilitat del servei públic, tant en temporada alta com baixa, «molt més baix» del que està treballant actualment. Concretament van especificar que «actualment s’està entre els 1.200 i els 1.500 euros» i que, en la proposta que ha presentat l’actual concessionària, els preus se situen «entre els 400 i els 800 euros».

Menció a part, van assenyalar les mateixes fonts, hi ha Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls. «Sembla una broma de mal gust presentar una proposta de forfet diari d’1 euro. Ja diran si ho regalen o no», van exclamar sorpresos des de diferents empreses participants en el concurs.

Amb els preus, tal com van apuntar, hi ha dues tendències marcades, per un costat, els que treballen a partir d’un preu diari i els que es juguen tot a la realització de serveis. «Hi ha una diferència mínima de 100 euros» entre les dues maneres de planificar el servei, van explicar a aquest diari.

Ara toca que les diferents comissions facin el seu treball i començar a definir quina serà la proposta guanyadora. Si no s’endarrereix massa, la concessió s’hauria d’adjudicar entre aquest mes de juliol o a l’agost i serà per un període de quatre anys, prorrogable durant dos exercicis. L’empresa adjudicada haurà, com s’especifica al plec de bases, de contractar els 25 tècnics que actualment treballen en el servei i que conformen la plantilla actual d’ADP.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT