PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La cambra dona llum verda a la taxa dels hidrocarburs sense unanimitat

Calvó defensa que l’impost és «finalista» i beneficiarà els ciutadans

Per Lídia López

La ministra Sílvia Calvó.
La ministra Sílvia Calvó. | Demòcrates

El text que actualitza l’impost sobre els hidrocarburs, també anomenada taxa verda, va ser aprovat ahir per la cambra amb tots els vots a favor a excepció de Terceravia, que es va abstenir. Segons va defensar el conseller del grup, Oliver Alís, el gravamen «castigarà el consumidor final» i afectarà la competitivitat del sector. Per això, va apuntar que, donat el context actual, «no entenem que sigui el moment adequat per desenvolupar aquesta taxa». En una línia similar, el PS també va presentar una esmena per traslladar la posada en marxa del tribut un any després del previst, tot i coincidir en la necessitat de la taxa. 

Davant dels dubtes de Terceravia, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va aprofitar el debat a l’hemicicle per exposar que «Andorra comparteix els principis rectors de la lluita internacional, ferma i decidida contra el canvi climàtic»; per això, i recollint també l’encàrrec de la Litecc i la declaració d’emergència climàtica del gener de 2020 al mateix Consell General, és que havia nascut la taxa verda. A més va recordar que es tracta d’un impost «finalista», perquè el recapte es destinarà al descompte de les tarifes del transport públic o al Pla Renova. 

De fet, en el debat, diversos consellers van retreure a Alís la referència que va fer al voltant de la precarietat energètica que l’augment del preu del carburant per a calefacció podria suposar per a algunes famílies del Principat. Calvó va insistir que l’impacte estimat per l’any vinent per aquesta tipologia seria d’uns quatre euros per domicili, titllant de «simplista» el discurs del conseller; mentre que Ferran Costa, del grup de Liberals, el va descriure com a «vehement». Això va ofendre el conseller, que va retreure al liberal les vegades que aquest es desplaça en avió, un comentari que, pel demòcrata Carles Enseñat, queia en un atac personal. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT