PUBLICITAT

Andorra la Vella

La llei d’economia digital regularà el teletreball, el ‘coworking’ i el ‘coliving’

El text també obre nous permisos de residència i treball: el de nòmades digitals i el visat d’emprenedor

Per Alba Llacuna

El director d’Andorra Recerca + Innovació, Marc Pons, parla amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
El director d’Andorra Recerca + Innovació, Marc Pons, parla amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. | SFGA/CEstve

La Llei d’economia digital, emprenedoria i innovació ja és una realitat o, com a mínim, ho haurà de ser en el que queda d’any. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va presentar ahir el text davant de la Comissió Legislativa d’Economia, on va ressaltar la regulació del teletreball, el coworking i el coliving, els permisos de residència i treball nòmades digitals i visats emprenedors o l’entorn controlat de proves, també conegut com a sandbox, entre altres aspectes.

Referent a les mesures en matèria laboral o teletreball, el ministre va indicar que en el text es vol «donar cobertura a noves formes de treball vinculades a l’economia digital». Entre els punts que regula hi ha l’horari pactat i fixat, el dret a la desconnexió, l’assimilació de la despesa –que haurà d’anar a càrrec de les empreses–, el dret a revertir la situació del teletreballador o aquesta metodologia de treball en horari nocturn –que queda prohibit als menors de 18 anys i dones embarassades–. Sobre aquest darrer punt, Gallardo va afirmar que «ja tenim models d’empreses que ens han expressat dificultats per trobar treballadors que vulguin teletreballar de nit».
Sobre el coworking i el coliving, la llei defineix en què consisteixen i els requisits que han de complir. Precisament, Gallardo va classificar el coliving com «un tipus d’habitatge pensat per al professional o estudiant que es desplaça temporalment a un lloc i que, per la tipologia de feina, prefereix un allotjament compartit».

Aquestes noves formes de treballar també generaran nous permisos d’immigració: el nòmada digital i el visat d’emprenedor. Del primer, el titular d’Economia va explicar que està orientat al sector privat que vulgui contractar un perfil tecnològic o una persona que es vulgui establir al país. En tot cas, hauran d’anar associats «a projectes d’alt valor afegit», així com va especificar que aquest permís de treball i residència «no està destinat a youtubers o gestors de xarxes socials, sinó a persones amb projectes que tinguin un alt component de valor digital que reverteixi al país». El segon està més orientat al sector públic i destinat a persones que vulguin venir a treballar en un projecte emprenedor impulsat des de la part pública.

Per una altra banda, també es regula la creació d’entorns controlats de proves, dotant-la d’un espai legal segur en el qual es poden provar productes, serveis, models de negoci i/o projectes relacionats amb l’economia digital i/o la innovació.

Finalment, la llei també recull la creació de zones econòmiques especials, amb incentius i eliminant obstacles, i l’adaptació de terrenys i infraestructures, així com assenta les bases legals de tipologies digitals en ple creixement, com les incubadores i acceleradores d’empreses o els clústers i afavorir el finançament i la inversió en start-ups.

Tal com va assenyalar Gallardo, la llei consta d’11 apartats i 164 articles i està previst entrar-la a tràmit parlamentari abans de la parada d’estiu, tot i que no es debatria fins a la represa de les sessions. L’elaboració del text, com va recordar el ministre, «ha estat un autèntic repte, un exercici complex». En aquest sentit, va recordar que no s’ha trobat «un referent d’economia digital d’aquestes característiques d’una manera tan àmplia i tan concreta, que emanen de la realitat que està vivint el país, amb molt moviment emprenedor i projectes amb possibilitat de ser palanca de diversificació econòmica». Una vegada s’aprovi, el text ha de servir «de paraigua dels diferents sectors digitals que ens han de permetre la diversificació de l’activitat econòmica del país i pot fer-se servir per temes e-sports, blockchain, la biotecnologia, tots ells sectors amb components digitals importants».

Gallardo va acabar la seva compareixença d’ahir presentant l’estratègia d’innovació i emprenedoria d’Andorra, que insisteix en el procés de digitalització del teixit empresarial i del sector públic i que la pandèmia ha accelerat. Entre els objectius que es volen assolir hi ha la de millorar la qualitat de vida del ciutadà, potenciar l’economia basada en el talent i promoure l’emprenedoria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT