PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una andorrana és assassinada per la seva exparella a Bordeus

Unes 200 persones es reuneixen en memòria de Sandra Pla

Per El Periòdic

El lloc on va succeir el crim.
El lloc on va succeir el crim. | La Dépêche

Una dona de nacionalitat andorrana, Sandra Pla, va ser assassinada el darrer divendres, 2 de juliol, al seu domicili de Bordeus, segons va informar el diari La Dépêche. Tot i la intervenció in situ dels serveis mèdics per salvar la jove de 31 anys, aquesta no va poder superar les ferides d’arma blanca que, segons va apuntar la policia francesa, li hauria assestat la seva exparella cap a les 09.00 hores, especialment a zones com la cara i la gola. Un veí de l’edifici va trucar la policia alertat pels crits que sentia de la víctima. 

Mickaël F., de 36 anys, i amb qui la jove tenia una filla de quatre anys, estava separat de Sandra Pla des del mes de gener d’enguany, després d’anys de relació. Segons recull el mitjà francès, des del moment de la separació, la dona hauria manifestat al seu entorn l’infern que estaria vivint, víctima d’assetjament i d’amenaces per part de la seva exparella, que l’haurien dut a denunciar-lo dues vegades en aquest període. No obstant això, l’home que havia estat condemnat en fins a sis ocasions –per infraccions de trànsit i possessió d’estupefaents entre els anys 2004 i 2009–, mai ho va estar per violència de gènere. 

Dies abans al crim, Michaël F. va ser detingut pel seu comportament envers Pla i es va iniciar el procediment judicial, amb una vista fixada de cara al mes de novembre, tot i que s’hauria determinat un ordre d’allunyament per seguretat que divendres va ser crebantada amb el fatídic resultat.

D’altra banda, la custòdia de la filla de la parella havia estat confiada exclusivament per a la mare des del maig. En el moment del succés, la nena es trobava a l’escola, però va requerir atenció social i psicològica segons el mitjà gal.

Tenint en compte aquests antecedents, el cos de policia del país veí del nord va sospitar des del primer moment de l’exparella de la víctima, i van cercar-lo des que es va descobrir l’assassinat. L’home estava atrinxerat al seu domicili, no gaire lluny del de la dona, a la població veïna de Merinhac. Segons els mitjans locals, a la detenció hi va haver de participar la unitat especialitzada d’intervenció anomenada RAID, ja que l’homicida amenaçava de suïcidar-se. Finalment, va ser detingut i, al tancament d’aquesta edició, estava a l’espera de passar a disposició judicial acusat del crim.

El record de 200 persones

El veïnat on residia Sandra Pla ha dut a terme una concentració aquesta tarda davant el domicili de la jove, on diverses persones han anat col·locant rams de flors, llantions i petites notes en record de la jove. Així, unes 200 persones s'han reunit per homenatjar la víctima amb un hashtag creat per a l’ocasió: PourSandra. I, segons el mitjà digital Sud Ouest, també hi han assistit els pares de la víctima, que han reconegut estar «molt commoguts» per l’acte.

La motivació de la concentració, més enllà de recordar la jove, ha clamat en contra de la violència de gènere i els feminicidis. També es van mostrar missatges criticant al sistema judicial, que segons han reclamat els assistents a la manifestació, van fallar en la protecció de la dona. Cal tenir en compte que la jove va suposar la víctima número 59 aquest 2021 a França assassinada a mans de la seva parella o exparella. De fet, entre els assistents també s’hi trobaven algunes autoritats com l’alcalde de Bordeus, Pierre Hurmic, la diputada Catherine Fabre o la consellera regional Naïma Charaï, als quals se’ls ha recriminat la «falta d’acció» del sistema. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT