PUBLICITAT

El Jardí de Casa Ivo s’obre al públic per a un ús sociocultural

L’espai és propietat de la família Fiter i fins ara era d’ús privat

Per El Periòdic

La inauguració del nou espai exterior per a ús públic es va fer ahir.
La inauguració del nou espai exterior per a ús públic es va fer ahir. | FAMÍLIA FITER

El centre de Sant Julià de Lòria acull des d’ahir un nou espai exterior on poder celebrar actes de l’àmbit sociocultural i lúdic: el Jardí de Casa Ivo. Aquest emblemàtic jardí, situat al número 47 de l’avinguda Verge de Canòlich de la parròquia laurediana, ha estat, des de l’any de la seva construcció, propietat de la família Fiter i per tant, era un terreny d’ús familiar i privat. Però, les noves generacions familiars han habilitat l’espai amb l’objectiu que empreses privades, institucions públiques o particulars puguin gaudir-lo en el format que vulguin ja siguin presentacions, rodes de premsa, festes privades, àpats, tallers, exposicions d’art, cursos, entre infinitats d’opcions. 

La història d’aquest espai únic es remunta a l’any 1943, data de la construcció de la casa pairal. El primer i principal ús de la casa i del seu jardí durant més de sis generacions va ser el d’habitatge particular. L’any 2012, el Govern descobreix la seva importància històrica i és catalogada com a casa d’època. A més, gràcies a l’esforç de Maria Antonieta Vilajuana, viuda d’Ivo Fiter Mallol, l’habitatge entra a formar part de l’Arxiu Nacional andorrà. 

Amb el pas dels anys, la primera i segona planta de l’edifici va seguir com a habitatge de la família Fiter, però la planta baixa va tenir diferents usos entre els quals destaquen el negoci de venda al major El Tirol, el taller d’escultura dels artistes Sergi Mas i Enric Naudi, una joieria i una llibreria. En l’àmbit constructiu, l’edifici és de l’arquitecte Adolf Florensa i Ferrer, professional arrelat a Andorra i professional que també va idear altres edificis emblemàtics del país com l’hotel Rosaleda  i l’hostal Valira, entre altres. 
En l’actualitat, la família Fiter ha arribat a un acord perquè la seva planta baixa aculli la Universitat Carlemany i així, dotar l’espai amb una finalitat educativa, amb valors culturals i de recerca. Avui, a més obren al públic el seu jardí, per a realitzar-hi esdeveniments de petit format. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT