PUBLICITAT

AENA es queixa del preu que s’aplica als concursos

L’entitat afirma que el Govern vol pagar el mateix que fa sis anys

Per El Periòdic

AENA creu que l’administracio fomenta la precarietat al sector.
AENA creu que l’administracio fomenta la precarietat al sector. | EL PERIÒDIC

L’Associació d’Empreses de Neteja (AENA) ha fet públic un comunicat en què manifesta que el Govern no té en compte les diferents regularitzacions en el sou base, cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i altres ponderables en els darrers plecs de bases publicats per l’administració pública. Les alarmes han saltat, segons exposen les empreses d’aquest sector, en el darrers concursos de neteja publicats pel Ministeris de Cultura i Esports pel que fa a la neteja dels diferents instal·lacions esportives del país i el Ministeri de Justícia i Interior pel que fa a la neteja dels parcs de Bombers d’Andorra.
«Els ministeris han agafat com a valoració de sortida els preus presentats per les empreses l’any 2016 i 2015 per fixar l’estimació base actual d’aquestes mateixes tasques, ometent de manera premeditada totes les regularitzacions salarials, augments de cotitzacions de la CASS i les regularitzacions de l’IPC d’aquests darrers cinc anys», s’afirma en el comunicat.
De la mateixa manera cap d’aquestes licitacions té en compte cap tipus de revisió anyal del IPC, ni referents a increments en les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social ni del sou mínim, que es produeixin en la durada del contractes així com futurs increments que consideri l’administració. AENA veu «molt preocupant» que l’administració agafi com a barem els preus d’ofertes de fa 5 i 6 anys per fer estimacions actuals, ja que aquesta pràctica fomenta directament que les empreses de neteja presentin preus amb baixes temeràries o directament desestimin presentar ofertes.
A diferència d’altres sectors, pel que fa a la neteja industrial i als concursos que l’administració licita, aquesta fixa un preu base de sortida que condiciona de manera directa el preu de l’hora de treball i conseqüentment el sou que les empreses de neteja poden pagar als seus empleats.
AENA considera que amb aquestes dinàmiques, «l’únic que es fomenta es la precarietat dins del nostre sector». A tot això cal afegir la manca de mà d’obra dins del sector i la impossibilitat de pagar sous atractius a causa de les valoracions a la baixa de la pròpia administració.
AENA afirma ser conscient de la manca de liquiditat per part de l’administració per la crisi pandèmica, «però no entén com l’administració pública pretén continuar demanant els mateixos serveis de neteja, això sí sortint de la base de preus licitats fa cinc i sis anys». Per a l’associacio del sector, «amb aquest situació semblaria que l’administració pretén que les empreses de neteja paguin els sous de fa sis anys als seus empleats». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT