PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i la UE tanquen les negociacions del primer semestre

En la trobada avancen en competència i seguretat alimentària

Per El Periòdic

Landry Riba en un moment de la trobada.
Landry Riba en un moment de la trobada. | SFGA/CEsteve

Andorra i la Unió Europea (UE) van mantenir ahir la darrera ronda de negociació abans de l’estiu durant la qual van acordar diverses adaptacions de la normativa relativa a clima i medi ambient. També es va avançar en l’anàlisi dels annexos sobre competències, estadística i seguretat alimentària, salut animal i salut vegetal.

La reunió d’ahir, la tercera ronda des de l’inici de l’any, tanca un primer semestre de negociació íntegrament en format virtual durant el qual s’ha avançat en vuit dels 25 annexos. Durant el segon semestre de l’any el calendari de la negociació preveu seguir avançant en aquests annexos i també iniciar la negociació dels sis annexos que conformen la lliure circulació de persones.

Les delegacions d’Andorra i de la Unió Europea, encapçalades d’una banda pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i de l’altra per la cap negociadora adjunta, Clara Ganslandt, van tancar el semestre amb una valoració molt positiva dels avenços assolits durant les sessions.

D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va reunir-se telemàticament amb el ministre d’Afers Exteriors de la República Txeca, Jakub Kulhánek. Es tracta de la primera trobada entre ambdós ministres, ja que Kulhánek va prendre possessió del seu càrrec el mes d’abril passat. Aquesta reunió telemàtica, a petició del país eslau, va permetre a Kulhánek presentar-se i es produeix a pocs dies de la celebració del 25è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre ambdós països, que tindrà lloc el 12 de juliol i en el marc del qual es publicarà una declaració conjunta.

Els ministres també van intercanviar sobre els diversos temes bilaterals i europeus en curs. En l’àmbit bilateral, van tractar sobre la situació sanitària, les restriccions i el seu impacte en el turisme, entre altres temes. En l’àmbit europeu, Kulhánek s’ha interessat per les negociacions de l’acord d’associació amb la UE.

Sobre aquest darrer punt, la ministra va explicar-li l’estat actual de les negociacions, així com l’agenda per als propers mesos. De fet, cal recordar que la República Txeca assumirà la presidència del Consell de la UE el juliol de 2022, per tant, el seu suport en l’àmbit de les negociacions amb la UE serà molt important per a Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT