PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SAT inicia el procés per ser reconegut com a sindicat

Una junta gestora serà qui dirigirà l’entitat fins a les eleccions

Per Alba Llacuna

El secretari de la junta gestora del SAT, Cristian Asensio.
El secretari de la junta gestora del SAT, Cristian Asensio. | Arxiu ANA

El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) continua la seva trajectòria. Així es va decidir en l’assemblea general de l’entitat celebrada el dimarts de la setmana passada, d’on va sorgir una junta gestora que serà l’encarregada de dirigir el sindicat fins que se celebrin les eleccions i «surti la primera junta directiva reconeguda», va explicar el secretari general de la junta gestora del SAT, Cristian Asensio.
Una de les primeres accions que van acordar, amb el vistiplau dels associats, va ser l’entrada dels estatus al Govern per inscriure’s en el registre sindical. Tot i ser el sindicat més antic del país –va ser fundat el 1990–, segons va explicar Asensio, «el SAT sempre s’havia mantingut al marge del registre sindical». Un fet que ha provocat que en tot aquest temps «el Govern no hagi comptat amb el SAT per poder-se reunir». «Aquest era el principal problema que teníem, ja que el Govern no reconeixia el SAT com a sindicat», va assegurar el secretari general de la junta gestora del sindicat.

El futur es preveu actiu i és que per endavant tenen un seguit de tràmits a realitzar abans de ser reconeguts com a sindicat. «S’ha d’anar al notari, fer un acte fundacional. Aquest acte fundacional i els estatuts s’han d’entrar al Govern, com indica la llei sindical, i esperar que els aprovi l’Executiu», va explicar Asensio. Una vegada tot això arribi a la seva fi, es podran convocar les eleccions; uns passos a fer per als quals el secretari general no es posa termini per finalitzar-les, però va deixar clar que tampoc volen deixar passar gaire temps.

Tot i que encara no estan reconeguts com a sindicat, Assensio no descarta demanar, en un futur pròxim, una reunió amb l’Executiu per tal de poder informar-se, dels temes d’actualitat, que els associats els van fer arribar en el transcurs de l’assemblea.

Les pensions són només una de les preocupacions que van expressar els associats. En aquest sentit, des de la junta gestora  va indicar que «no s’ha parlat en cap moment de quina idea hi ha, de si es pagarà més, si s’incrementarà la cotització o es farà un model estil americà» i que això crea «una expectativa que preocupa». Referent a aquest tema, Asensio va mostrar la voluntat de reunir-se amb representants de la Unió Sindical d’Andorra (USDA), per tal de poder compartir impressions i saber més informació sobre com està aquest tema actualment.

L’assemblea, a més, va servir per poder «actualitzar» i «posar al dia» els estatus amb retocs en el text que, a més, els permeten que aquests siguin «menys densos», com reduir el nombre de persones necessàries a la junta directiva o errors descriptius, entre altres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT