PUBLICITAT

La Massana

L’adeu d’un referent

Lluís Marín s’acomiada de l’àmbit competitiu havent aconseguit els millors resultats en la història del país

Per David Sansaloni

Marín amb els obsèquis que li va fer entrega la FAE ahir a Arinsal.
Marín amb els obsèquis que li va fer entrega la FAE ahir a Arinsal. | EL PERIÒDIC

Lluís Marín ja no tornarà a competir. Així ho va anunciar ahir l’esportista de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) en un acte que va tenir lloc a Arinsal. Marín abandona l’escenari competitiu, es retira, i es desvincula de l’entitat per centrar-se en altres aspectes de la seva vida. «No ha sigut una decisió presa en un moment, sinó més aviat al contrari. Fa molt de temps que penso en aquesta possibilitat i crec que ha arribat el moment oportú de posar punt final a la meva carrera esportiva», va començar explicant el surfista de neu.


Els motius, segons va explicar l’andorrà, han sigut principalment el mal d’esquena que arrossega des de fa molt de temps i que «feia que estigués competint contra mi mateix en comptes de contra els meus rivals», però no ha estat l’únic. El del Principat ha patit infinitat de lesions, algunes de molt greus, al llarg dels més de 15 anys que ha durat la seva carrera esportiva. Fa uns anys, en una competició, va patir una caiguda que li va deixar diverses commocions al cap i va ser a partir d’aquí quan «vaig començar a pensar en aquesta possibilitat. Quan has d’estar a mig gas i patint, ja no gaudeixes, i la meva salut ha ocupat un lloc vital en el meu dia a dia», va comentar Marín mentre afegia que «no és un alleujament, encara que pugui semblar-ho, ja que, si per mi fos, seguiria donant el màxim, que és el que m’agrada. No obstant això, em quedo amb moltíssims moments que he tingut la sort de viure en aquests anys. Moltes amistats, experiència, i la sort d’haver pogut estar tant de temps en l’elit».


Pel que respecta al seu futur, l’ex de la FAE va anunciar que, de moment, no seguirà lligat a cap projecte de l’entitat, i que se centrarà a reforçar la seva formació, que es basa en l’entrenament personal. D’altra banda, «no abandonaré l’snowboard. Segueixo entrenant, però òbviament moltes menys hores i amb poca intensitat». Les nombroses lesions que ha acumulat al llarg dels anys, des de ben jove, «potser no m’han deixat donar el 100%. L’esquena ha sigut un factor important en aquesta decisió, però l’acumulació de molèsties també afecta l’organisme i el meu ja no es recuperava del tot».


A l’acomiadament de Marín també van estar presents figures com la del gerent de la FAE, Carles Visa, el president de la FAE, Pepi Pintat, i el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, en representació del Govern. Amb la paraula a la mà, Visa no va poder aguantar l’emotivitat del moment, i amb pesar va afirmar que «Lluís [Marín] ha estat el més gran en termes de resultats. Avui acomiadem un l’atleta referent andorrà i el millor que ha tingut la FAE en la seva història». El gerent també va fer especial menció a la lluita constant de Marín per aixecar-se davant de les adversitats, recordant que «ha hagut de superar grans problemes, i sempre ho ha fet». Visa, que va recordar «moments inoblidables», li va voler enviar un missatge al rider: «No et retreguis res, Lluís, has estat el més gran dels esportistes i el que, personalment, m’ha fet somiar més vegades. Gràcies per tots els moments que ens has fet viure. Et trobarem a faltar, però ja saps que la FAE sempre serà casa teva». Per la seva part, Ruiz va agrair els anys de dedicació esportiva de l’esportista. «És una decisió molt difícil, però des del Govern estem molt agraïts per com has representat al país, de manera inigualable, amb tres Jocs Olímpics, Copes del Món, Mundials, Copes d’Europa, i estant des del 2006 en l’alt rendiment», va comentar el secretari d’Estat.


Lluís Marín diu adeu amb un palmarès amb dos podis a la Copa del Món de boardercross (tercer a Valmalenco 2012, i també tercer a Feldberg 2016) i set vegades entre els 10 primers, vuitè als Mundials d’Àustria, vuitè de la general de la Copa del Món (2016), 12è del rànquing Mundial per punts FIS, tres Jocs Olímpics (Canadà 2010, Rússia 2014 i Corea 2018), i fent «un gran esforç per no deixar anar cap llàgrima en aquest moment». 

 

La FAE diposita en Maeva Estevez el futur de la disciplina

33 Amb l’adeu de Marín, Maeva Estevez es converteix en l’única representant de la secció de surf de neu de la FAE. «És llei de vida que els corredors ho deixin. Uns marxen i d’altres entren nous. Continuarem endavant i dipositarem tots els nostres esforços en donar suport a Maeva [Estevez] i acompanyar-la tot el lluny que puguem», va declarar Visa. La federació també està en plena formació d’un jove que podria fer el salt amb els grans aviat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT