Escaldes-Engordany
Els drets del col·lectiu trans centren la reivindicació de l’Orgull
Contracorrent i Diversand coincideixen en què són els més discriminats entre persones LGTBIQ+
El pròxim 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, data que commemora una batuda policial en un local gai de Nova York l’any 1969, i que des d’aleshores, any rere any clama per la igualtat de les persones LGTBIQ+ arreu del món. A Andorra, s’han previst un seguit d’actes organitzats per les entitats Contracorrent i Diversand, que enguany coincideixen en centrar la reivindicació especialment al col·lectiu trans. «Creiem que aquest col·lectiu és el que més dificultats té per desenvolupar-se en la societat i és també el que més discriminació pateix, per això creiem que és important fer especial èmfasi en la necessitat d’aconseguir els drets d’aquestes persones i assegurar-los al nostre país», va apuntar el portaveu de Contracorrent, Pol Cerdà.
Per aquest motiu, el grup de joves ha convocat una manifestació pel pròxim 28 de juny a partir de les 20.00 hores. Amb inici a la plaça de la Rotonda, la protesta es desenvoluparà fins a la plaça Coprínceps, on s’espera arribar cap a les 21.00 hores. Segons apunta l’entitat, «aquest acte vol, de manera cívica, pacífica i ordenada, fer visible públicament la problemàtica social esmentada i la solidaritat dels joves d’Andorra». Cal tenir en compte que, segons les mesures sanitàries decretades pel Ministeri de Salut, serà obligatori l’ús de la mascareta, mantenir la distància interpersonal, i fer ús del gel desinfectant que disposarà l’organització de l’esdeveniment.
En una línia similar, la presidenta de Diversand, Rocío Soler, insisteix que al Principat encara hi ha «buits legals» que afecten les persones LGTBIQ+, i sobretot al col·lectiu trans, fent referència a la impossibilitat de fer el canvi de document d’identitat. «Creiem que encara no s’ha avançat en aquest aspecte, i fem referència en especial que les persones trans no poden fer el canvi de la seva documentació», va apuntar Soler, que també va indicar que «pensem que és molt necessari per al dia a dia que la teva identificació es correspongui amb qui tu ets físicament, perquè si no es generen moltes discriminacions, i fins i tot crea incomoditat i vulneració a la intimitat perquè has d’anar explicant la teva vida». En aquest sentit, la cap de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, va recordar que hi ha a tràmit parlamentari la Proposta de llei qualificada de la persona i la família que pot introduir canvis al respecte de la qüestió.
Pedagogia
Sigui com sigui, les entitats i actors implicats coincideixen que sensibilitzar la societat envers les persones LGTBIQ+ és indispensable per a assolir la igualtat. Al voltant d’això, una de les activitats previstes per Diversand serà fer una formació en matèria d’identitat de gènere als polítics dilluns vinent. «Per a Diversand, el principal objectiu és fer pedagogia i educació, perquè sabem que hi ha un desconeixement dins la societat», va apuntar la presidenta. Així mateix, l’Administració reconeix aquesta tasca de l’ens, i s’ha compromès en sumar-hi esforços. «S’ha creat una àrea que atén més col·lectius, però un específic són les persones LGTBIQ+, i destaquem la importància del treball que fem amb Diversand. És un contacte molt estret i sempre comptem amb ells per tots», va assegurar Porras. De fet, Contracorrent també creu que «és primordial que sensibilitzem a la població i eduquem als més petits en la diversitat i en la importància de no discriminar a les persones», va declarar Cerdà.
Pel que fa a la resta d’actes que se celebraran, Diversand farà la seva reivindicació central demà a partir de les 19.00 hores a la plaça dels Coprínceps. A més, el 2 de juliol torna a Andorra Michelle Relayze, Miss Trans que va fer de madrina de la jornada l’any passat, amb un Sopar Pride.