PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La vacunació de menors a partir de 12 anys, a l’espera de més dades

Martinón recorda que, en qualsevol cas, els grups prioritaris per immunitzar «segueixen sent els mateixos»

Per Lídia López

Alumnes d’un centre andorrà fent classe durant aquest curs.
Alumnes d’un centre andorrà fent classe durant aquest curs. | El Periòdic

A mesura que avança el percentatge de vacunació, l’element que es debat tant a Andorra com arreu del món és què fer amb els grups que encara no estan immunitzats, com és el cas dels menors. Al Principat, sí que es vacuna una petita part, que comprèn els nascuts entre el 2005 i el 2003, és a dir, aquelles persones que enguany fan entre 16 i 18 anys, amb el vaccí de Pfizer. Però, què passa amb els que són més joves? Les decisions que es prenen als diferents països en aquest sentit són variades.

En el cas andorrà, l’assessor del Govern per la campanya de vacunació, el doctor Federico Martinón, va declarar a EL PERIÒDIC que «la vacunació entre els 12 i els 16 anys s’haurà de veure perquè encara no tenim dades». Martinón, que exerceix professionalment com a cap de pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la, va fer referència a l’assaig clínic que s’està desenvolupant des d’aquest centre: en una primera fase, els primers 25 voluntaris d’entre cinc i 12 anys van rebre una primera dosi de la vacuna Pfizer o placebo, i posteriorment, s’incorporaran 20 infants més a l’assaig des dels sis mesos d’edat per completar-lo. «Hem d’esperar a tenir les primeres dades de seguretat i d’immunogenicitat», va apuntar el doctor, que va afegir que «és important tenir aquesta informació perquè, quan arribi el cas si és que arriba, poder vacunar als nens amb les mateixes garanties que vacunem als adults». De fet, el darrer dimarts, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va assegurar que, a hores d’ara, aquesta possibilitat «no està sobre la taula».

Cal tenir en compte, però, que a finals de maig, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar el vistiplau a l’ús d’aquest fàrmac als menors d’entre 12 i 16 anys, decisió que posteriorment va ratificar la Comissió Europea. Així, segons va apuntar aleshores la comissària de Salut, Stella Kyriakides, la incorporació dels joves a les campanyes de vacunació correspondrà a cada país. En aquest sentit, hi ha països que ja han donat el tret de sortida a aquesta nova etapa dins les seves estratègies d’immunització, com és el cas de França: des del 15 de juny, ja inocula dosis de Pfizer a joves d’aquesta franja d’edat. En canvi, a Espanya, si bé la Comissió de Salut Pública també va aprovar la incorporació a la campanya d’aquesta franja, se seguirà l’ordre d’edat descendent com s’ha fet fins a la data, amb el propòsit que el curs vinent, els estudiants de secundària i Batxillerat tornin a les aules immunitzats. I més enllà d’Europa, també hi ha països que han fet el pas de vacunar els menors d’edat, per exemple a Xile, que aquesta setmana van començar a administrar les primeres dosis, també del fàrmac dels Estats Units. 

Grups prioritaris

Sigui com sigui, el fet que a partir d’ara es pugui agregar aquest col·lectiu a la campanya de vacunació, no modifica que la gent gran i les persones vulnerables continuïn sent els més sensibles al coronavirus. «Els grups prioritaris segueixen sent els mateixos, i els nens, afortunadament, es defensen molt bé de la infecció i no són els motors de transmissió del virus», va apuntar Martinón, que també va afegir que «en aquests moments, és molt més important i primordial vacunar la població adulta, i sobretot, que completin la seva pauta».

D’aquesta manera, al Principat ja hi ha més del 60% de la població vacunable amb almenys la primera dosi, segons va informar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. En concret, ahir ja s’havien administrat un total de 66.543 vaccins –666 més que el dimecres–, de les quals 41.710 corresponien a primeres dosis i 24.833 a segones.

El brot de l’escola francesa de la Massana ja suma 11 positius

El Govern va informar ahir que  el brot de l’escola francesa de la Massana havia crescut fins al total d’11 positius, repartits entre quatre classes del centre. D’aquestes, una estava en vigilància activa total i tres en parcial. Tal com va apuntar el dijous la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, el brot es va poder detectar mitjançant el positiu d’una docent. Encara pel que fa a la població escolar, i a banda d’aquest centre, hi havia dues aules més en vigilància parcial i tres en vigilància passiva. Pel que fa a la resta de dades epidemiològiques, ahir es van certificar cinc nous positius en la Covid-19, elevant el total d’infectats al Principat en 13.882 persones. Així mateix, el nombre d’actius se situava en 58 casos, dos més que a la darrera jornada, pel fet que les altes registrades durant les últimes 24 hores eren tres –13.697 en total–. La xifra d’òbits va restar en 127 defuncions des de l’esclat de la pandèmia, i afortunadament, tampoc es va produir cap nou ingrés. Així, segueix sense haver-hi cap pacient ni a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ni a la planta Covid del centre sociosanitari del Cedre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT