PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’estiu d’enguany serà una mica més càlid i sec de l’habitual

El Servei Meteorològic destaca «l’escàs» gruix de neu d’aquest hivern

Per Lídia López

Dos nens gaudeixen de l’aquaparc de la capital, l’any passat.
Dos nens gaudeixen de l’aquaparc de la capital, l’any passat. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

L’estiu que tot just arrenca serà «lleugerament més càlid i més sec» que habitualment. Així ho va apuntar el meteoròleg del Servei Meteorològic d’Andorra, Guillem Martín, que va avançar que al llarg de les setmanes estivals «preveiem força variabilitat: s’aniran alternant períodes més estables amb alguns de més pertorbats».

I és que el Principat es veurà afectat per la influència de dos episodis que tindran lloc durant els pròxims mesos d’estiu. D’una banda, «a Europa  hi haurà un anticicló que provocarà un bloqueig», és a dir, que sobretot al nord del continent tindran un estiu força càlid amb temperatures «notablement més altes». En canvi, la Península Ibèrica es veurà afectada per «una baixa que ens pot enviar períodes més pertorbats i de més inestabilitat i, per tant, algun descens de temperatures». D’aquesta manera la previsió a Andorra és que quan la baixa s’apropi a la Península, «tinguem períodes més perturbats, amb nuvolades de tarda, i precipitacions que puntualment poden ser abundants i, fins i tot, tempestuoses»; mentre que quan s’allunyi, «tinguem períodes anticiclònics amb pujades de temperatures», malgrat que la tendència serà de «tenir un temps pròxim al que ja estem acostumats». 


Un hivern de poca neu

Fent un repàs al que va d’any, Martín va destacar que en el seu conjunt, les temperatures han estat «lleugerament més altes de l’habitual», encara que l’inici d’any fos fred. De fet, el meteoròleg va posar en relleu que «des del 2017 no es registraven temperatures persistentment tan baixes». Però a partir de la segona meitat de mes, es va girar la tendència i la temperatura va presentar xifres més elevades, deixant un gener «al voltant del normal per l’època». En qualsevol cas, els mesos següents «van continuar la tònica de la darrera part del gener», fent que els registres fins al mes de maig presentessin «temperatures lleugerament més altes del normal, però no excessives».

Sigui com sigui, l’element que més destaca Martín té a veure amb les precipitacions, i més exactament, en forma de neu. «Les nevades han sigut molt minses, molt escasses. I això ha provocat que haguem acabat la primavera amb uns gruixos de neu molt inferiors als normals per l’època», va indicar el meteoròleg, que va exemplificar aquest fenomen amb els percentils, la unitat usada per quantificar-ho. Així, va exposar que si bé l’habitual abans de l’estiu hauria estat de percentil 50, enguany es van registrar gruixos de neu al voltant del percentil 10.

No obstant això, el meteoròleg va apuntar que les precipitacions de pluja han tingut «un nivell habitual», i que la poca de neu ha estat principalment qüestió de la manca de masses d’aire fred humides. Per tot plegat, va considerar que «pel que fa al dèficit hídric, no estem en situació de sequera». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT