PUBLICITAT

Ordino

Una picabaralla entre Dolsa i Mortés centra el debat ordinenc

Grifols fa acte de presència pels dubtes al respecte de X’Ordino

Per Lídia López

Instants previs a l’inici de la sessió de Consell de Comú d’Ordino d’ahir.
Instants previs a l’inici de la sessió de Consell de Comú d’Ordino d’ahir. | El Periòdic

El Consell de Comú d’Ordino, celebrat ahir presencialment després de mesos de sessions telemàtiques, va estar protagonitzat per un intercanvi d’acusacions entre el cònsol major, Josep Àngel Mortés, i el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa. La majoria va incloure un punt a l’ordre del dia per retreure que les actuacions del conseller «ratllen la mala educació», i van assegurar que Dolsa «ha mostrat manca de respecte a la institució, insultant a les persones que la representem». L’escrit, llegit per Mortés, també va retreure que en el que va de mandat, s’han fet 54 comissions, de les quals el conseller de l’oposició «només ha assistit a nou». Per aquest motiu, des de la majoria es va avançar que plantegen regular la retribució dels membres del comú en funció de la seva assistència a les comissions. Per últim, el govern ordinenc va deixar constància que Dolsa només rebrà «la informació a la qual té dret per normativa i en els terminis estipulats per la mateixa».

Després d’aquesta exposició, Dolsa va iniciar la seva resposta puntualitzant que «és impossible que un sol conseller vagi a 54 comissions», i va mostrar no tenir «cap problema» amb l’ajustament de les retribucions, manifestant que «jo no vinc aquí pel salari». Pel que fa a la manca de respecte, el conseller de X’Ordino va adreçar-li al cònsol que «li demano disculpes per pronunciar una paraula que no hauria d’haver dit», si bé va considerar que «vostè no és un exemple per a ningú, jo sí». Així mateix, pel que fa a la recepció d’informació, el conseller ja havia afegit un punt a l’ordre del dia per reclamar els tempos en els quals la majoria li entregava la documentació que sol·licitava, indicant que ja feia més de 40 dies que esperava un contingut. I en darrera instància, Dolsa va negar les acusacions d’emetre informació esbiaixada, reiterant el fet que des de fa uns mesos, al conseller no se li permet rebre la grabació de la sessió de consell, «que passava de forma íntegra als electors».

Davant d’aquesta disputa, la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, va declarar que «la sessió d’avui és trista, no és positiva ni transmet els valors que han de tenir els representants polítics», i va animar a ambdues parts a acostar posicions pel bé de la parròquia. 

Els perills de Grifols

L’altre element que va centrar bona part del debat va ser Grifols, ja que Dolsa va afegir un punt per deixar pal·lès el seu desacord amb el projecte. Així, tot i que inicialment ho va veure amb bons ulls pensant que l’objectiu era desenvolupar indústria farmacèutica, havent vist que es tractarà d’un centre de recerca no ho acaba de tenir clar. «Dubto que tinguem el control del que es farà allà dins, i si hi ha un problema no el podrem afrontar», va declarar Dolsa, que també va afegir que «jo no tinc ganes de fer por, vull tenir la tranquil·litat, perquè ens podem omplir la boca parlant-ne però el desconeixement és absolut». A més, el conseller també va titllar la reunió de poble com una acció «de pura publicitat i màrqueting», i va assegurar que en una reunió prèvia entre la corporació i el Govern, els secretaris d’Estat assistents van confirmar que els 25 milions d’euros d’inversió promesos no ho seran en realitat, sinó que seran endeutament mitjançant crèdits bancaris; i que de fet, l’única aportació fidedigna seran els 200.000 euros anuals del Govern. Paral·lelament, Dolsa també va dubtar de la compatibilitat del projecte amb la reserva de la biosfera, posant en dubte que la parròquia hagués aconseguit el distintiu amb el centre de recerca, si bé va insistir que «el problema greu és saber quins perills comporta». 

En aquest sentit, Mortés va confirmar que «el projecte tindrà tot el suport com a majoria», emetent un informe favorable quan pertoqui de cara a la declaració de projecte d’interès nacional. Per la seva banda, Tudó va considerar que la proposta «és una oportunitat pel país», tot i que va reconèixer que «em grinyola que el Govern sigui part de l’empresa». Així mateix, la consellera també va voler afegir un punt a l’ordre per unes declaracions de Mortés on demanava a l’oposició que «no posi pals a les rodes», apuntant que si bé és cert que «en tot moment ens hem ofert per poder treballar conjuntament», «volem tenir tota la informació al voltant del projecte per poder tirar endavant».

Finalment, pel que fa als acords presos a la sessió, es va aprovar l’atorgament als comerços que ho demanin de vals d’una hora d’aparcament gratuït per als seus clients, es va fer el tancament provisional de comptes, i es va allargar fins al 2022 la bonificació de l’analítica pel genotipatge caní. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT