PUBLICITAT

El Principat, el dotzè país en nombre de biblioteques

Andorra té un índex d’1,2 establiments de lectura per cada 10.000 habitants

Per El Periòdic

Imatge d’un indret de la Biblioteca Pública de Govern.
Imatge d’un indret de la Biblioteca Pública de Govern. | SFGA

Andorra compta amb nou biblioteques, de les quals set són comunals, una és pública i una és nacional. D’acord amb la població estimada a 31 de desembre de l’any passat, de 78.015 habitants, suposa una ràtio d’1,2 biblioteques per cada 10.000 habitants. A partir de les dades que proporciona la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries, associada a la Unesco, Andorra és el dotzè país de la Unió Europea en nombre de biblioteques per cada 10.000 habitants, juntament amb Àustria (1,2) i per sota de Finlàndia (1,5) i Eslovènia (1,4). La República Txeca, amb 5,8 biblioteques per cada 10.000 habitants, està al capdavant en la classificació. 

Desglossat per parròquies i assignant la Biblioteca Pública del Govern i la Biblioteca Nacional d’Andorra a la parròquia d’Andorra la Vella, es constata que Canillo i Ordino disposen del nombre de biblioteques per cada 10.000 habitants més elevat, xifrat en 2,3 i 2,0 respectivament. Per altra banda, Escaldes-Engordany disposa tan sols de 0,7 biblioteques per cada 10.000 habitants. Cal esmentar que aquesta ràtio no diferencia la dimensió de la biblioteca, tal com indiquen des del Departament d’Estadística. 

Així, tenim que a data 31 de desembre hi ha un total de 522 llocs de consulta, entesos com el nombre d’ubicacions a disposició dels usuaris per a lectura o consulta en la biblioteca, amb equipament o sense. A més, la quantitat de llocs de consulta a disposició dels usuaris és 38 unitats inferior que l’any anterior en totes les biblioteques del país. Una reducció que es deu al fet que la biblioteca de Sant Julià de Lòria ha informat de la reducció dels seus llocs de consulta a causa de la situació d’emergència sanitària.

Amb relació a les dades de visitants per biblioteca, s’aprecia que la biblioteca que rep més visites és la Biblioteca Pública del Govern, amb un total de 10.476 durant l’any 2020, seguida de la biblioteca comunal de la Massana, amb 8.238 visitants. Finalment, el nombre d’usuaris inscrits a les biblioteques a 31 de desembre és de gairebé 26.000, una xifra que suposa un augment de l’1,3% respecte a les dades de l’any anterior. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT