PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot constata les relacions de bon veïnatge, també amb Castex

França es compromet a donar suport al Principat en l’homologació del certificat de vacunació

Per Lídia López

El cap de Govern, Xavier Espot, i el primer ministre francès, Jean Castex, es troben a Matignon.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el primer ministre francès, Jean Castex, es troben a Matignon. | Ambaixada d’Andorra a França / Fernando Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, ha pogut constatar en el seu viatge a París i les trobades amb els representants institucionals francesos, les relacions de bon veïnatge entre Andorra i el país veí del nord. Segons va declarar a EL PERIÒDIC el cap de Govern, «França ens ha ajudat molt durant la pandèmia i ens continuarà ajudant més enllà, com un bon aliat que som, i com un veí lleial i fidel», i va considerar que «les reunions mantingudes, amb el copríncep i amb el primer ministre, han vingut a confirmar l’agraïment i gratitud de França davant de les decisions difícils que ha pres Andorra, particularment durant aquesta temporada d’hivern». Així, després de la reunió el dilluns amb el copríncep Emmanuel Macron, ahir Espot va mantenir una trobada amb el primer ministre francès, Jean Castex a Matignon. En el marc de la conversa, es van tractar qüestions com la millora de les comunicacions, la negociació amb Europa o la gestió de la pandèmia. Així, al voltant del darrer element, França es va comprometre a donar suport al Principat per a l’homologació del seu certificat de vacunació.

Tal com va indicar Espot, «l’1 de juliol entra en vigor el reglament europeu que permetrà la mobilitat lliure a través del certificat verd digital entre els diferents països de la Unió Europea, i és veritat que mentre la Unió Europea no homologui el certificat verd dels països tercers, com és el cas d’Andorra, havíem de trobar una solució transitòria que fes que no quedéssim aïllats entre tant». D’aquesta manera, a l’espera que s’acabin de tancar els aspectes tècnics de l’acord, la idea és que Andorra trameti els seus QR a França i que sigui aquesta la que «faci de pont» perquè el document sigui vàlid a la resta de països de la UE. Sigui com sigui, Espot creu que l’homologació «serà relativament ràpida». Per cloure la qüestió de la pandèmia, Espot també va traslladar la gratitud per l’aprovisionament francès de dosis de la vacuna contra el coronavirus, i es va poder confirmar que es mantenen els calendaris previstos. En concret, Andorra espera rebre les 12.000 dosis «entre el tercer i el quart trimestre de l’any», i el desig és que siguin de Moderna. «Hem insistit que per a nosaltres seria important que pogués ser Moderna», va reconèixer el cap.

Al voltant de la qüestió de l’agenda europea, Castex va reiterar el suport de França i la seva voluntat d’accelerar i facilitar les negociacions durant la presidència francesa del Consell de la UE. En aquest sentit, Espot va recalcar que «França ha estat i continuarà sent un aliat indispensable», i més enllà de les «qüestions més tècniques», ho serà en especial en el debat de «determinades qüestions sensibles de l’Acord d’Associació que requeriran arbitratges polítics perquè necessitaran alguna mena d’especificitat que no sigui dins l’aplicació estricta del cabal comunitari», com és el cas de la lliure circulació de persones o dels serveis financers.

En darrer lloc, a la reunió amb Castex es van esmentar les opcions de millora en matèria de comunicacions transfrontereres. D’una banda, es va repassar el calendari d’execució de l’actuació a l’RN-20. A més, Espot també va detallar que s’havien tractat dues possibilitats més: «Una llei a tràmit parlamentari del senat francès que donarà més participació a la regió d’Occitània en la gestió i presa de decisions relatives a aquesta via d’accés a Andorra»; i «la possibilitat de presentar conjuntament un projecte en el marc del programa Poctefa de la Unió Europea». Aquest darrer tindria l’objectiu de «desenclavar Andorra i la seva zona geogràfica veïna», mitjançant elements com la connexió ferroviària o la millora de les comunicacions terrestres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT