PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern engega una campanya per promoure la seguretat viària

Filloy apunta que el missatge és més important que mai perquè «tenim més ganes de sortir»

Per Lídia López

El director de la Policia, Jordi Moreno; el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy; i el cap d’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell.
El director de la Policia, Jordi Moreno; el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy; i el cap d’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell. | SFGA / JAVILADOT

«Aquest estiu, aixeca el peu». Aquest és l’eslògan que representarà la campanya de seguretat viària que el Govern, concretament mitjançant el Departament de Mobilitat, engega avui per promoure una conducció segura, tant a l’interior del país com de cara als viatges més llargs, fora dels límits nacionals. «Aquesta campanya pretén intentar transmetre a la ciutadania, i sobretot als conductors, que cal ser responsable a l’hora de conduir, d’atendre a les indicacions de les autoritats, i de complir les normes de seguretat viària», va indicar el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.
En aquest sentit, el ministre va apuntar que enguany, després dels tancaments per la pandèmia del coronavirus, és més possible que creixi la mobilitat dels andorrans a fora del Principat per esbargir-se d’aquest context: «Probablement, tots tenim més ganes de sortir i de gaudir dels caps de setmana, i cal que siguem més conscients que mai que la carretera és un perill, que a la carretera hem d’anar tots amb seny i amb molta atenció, per tal que puguem tornar a casa sans i estalvis». Cal tenir en compte que el servei té comptabilitzat que, de mitjana, cada cap de setmana surten del país uns 6.000 vehicles andorrans de les fronteres, i és a aquests als que s’adreça especialment la campanya. 

Els missatges s’emetran des dels diferents canals de les xarxes socials de Mobilitat i també pels panells informatius que hi ha repartits per les vies d’Andorra. El contingut estarà orientat a promoure una conducció segura, responsable i eficient. D’aquesta manera, alguns dels elements sobre els quals s’incidirà al llarg de les setmanes que estigui activa la campanya –s’allargarà fins al pròxim 8 de setembre– són el respecte dels límits de velocitat, l’ús correcte del cinturó de seguretat, no consumir alcohol o drogues si s’ha de conduir, no fer ús del telèfon mòbil al volant, respectar la distància de seguretat amb els altres vehicles, fer descansos cada dues hores en viatges llargs i mantenir-se hidratat, entre d’altres. Per tot plegat, Filloy va reiterar que les accions que es volen evitar són «aquesta mena de situacions que sabem que a vegades es donen», i que «no és res extraordinari recordar que cal ser prudent i que hem de respectar la normativa», afegint que «el que desitgem en aquestes campanyes no és sancionar, sinó sensibilitzar perquè tots puguem circular dins i fora del país, amb coherència i amb la seguretat garantida».

No obstant això, el titular de Territori i Habitatge va reconèixer, preguntat per la premsa sobre les darreres denúncies dels Mossos d’Esquadra a conductors andorrans per excessos de velocitat a les carreteres catalanes, que «és evident que com autoritats andorranes, desitgem que aquestes qüestions siguin les mínimes possibles», si bé va puntualitzar que «cal recordar que moltes vegades pot ser que també estiguem visualitzant molt més aquestes accions pel fet que és molt més fàcil identificar un vehicle matrícula andorrana enmig d’una multitud de vehicles de matrícula espanyola». Així, va compartir que en els diferents contactes mantinguts amb altres agències de trànsits com la catalana, han pogut constatar que la incidència «és molt menor». 

La Policia constata 140 infraccions en els darrers controls 

La campanya especifica sobre l’ITV, targeta de transport, cinturó de seguretat i utilització del telèfon mòbil, desenvolupada per la Policia entre el 7 i el 20 de juny per conscienciar els conductors en la necessitat de corregir determinades actituds indegudes i administratives en la conducció, va cloure amb un total de 140 infraccions dels 315 controls efectuats. D’aquestes, 88 corresponien al motiu de la campanya i 52 van ser alienes. Del primer bloc, la més freqüent va ser circular sense el distintiu d’ITV en vigència, que va suposar 50 sancions. A continuació, amb 28 sancions, s’hi va situar la de circular sense portar degudament cordat el cinturó de seguretat. En darrer lloc, es va sancionar a 10 conductors per fer ús del telèfon o acte similar mentre es desplaçava. Pel que fa a les 52 altres sancions, van incloure elements com no tenir el rebut de l’assegurança, no respectar la senyalització horitzontal, o conduir un vehicle andorrà amb permís estranger sent resident.

PUBLICITAT
PUBLICITAT