PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Bitllet cap a Tòquio

Mònica Doria i Pol Moya seran els representants andorrans en els Jocs Olímpics d’aquest 2021

Per David Sansaloni

Mònica Doria i Pol Moya seran els represnetants andorrans a les olimpíades de Tòquio 2020.
Mònica Doria i Pol Moya seran els represnetants andorrans a les olimpíades de Tòquio 2020. | EL PERIÒDIC

Andorra ja té representants oficials per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, que se celebraran aquest any a causa de la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19. Mònica Doria i Pol Moya seran els esportistes que viatjaran cap al país asiàtic per donar el millor d’ells mateixos i ser la imatge del Principat en un dels esdeveniments més importants de l’esport mundial.


La classificació oficial de Doria, que ha sigut l’única atleta del Principat que va assegurar el seu bitllet a Tòquio mitjançant classificació directa, va ser el setembre de 2019 en el Campionat del Món que es va disputar en la Seu d’Urgell, i ho va fer per partida doble. La palista de 22 anys competirà en dues proves: canoa i caiac, una fita bastant excepcional.


En aquest punt, i amb una sola classificació andorrana per mínima, el país comptava amb la possibilitat de portar fins a quatre esportistes si es feien ús de les distintes invitacions i beques de les quals disposaven federacions i atletes del país. Després de la negativa del Comitè Olímpic Andorrà (COA) per portar nedadors a Tòquio, sols quedava la incògnita de qui seria l’escollit per la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA). Dues opcions es barallaven sobre la taula de la FAA i el COA: Pol Moya i Nahuel Carabaña. Ambdós corredors comptaven amb una beca de solidaritat olímpica, fet que li permetia al comitè assignar-los com a representants en aquests Jocs.


Després de dies de reflexió, la federació va decidir que fos Moya qui anés a la competició, per davant del seu company d’ens, Carabaña, i amb la confirmació del COA els representants del Principat van quedar establerts. El corredor participarà, així, en la seva segona cita olímpica, ja que va estar en els jocs de Rio 2016, sent el millor resultat andorrà amb un sisè lloc (37è en el global d’atletes participants) en la seva sèrie dels 800 metres i amb una marca d’1.48.88, a tan sols 13 centèsimes de la seva millor marca, i a 19 del rècord d’Andorra. A més, Moya, amb els seus 19 anys que tenia en aquella cita, va ser el banderer de la cerimònia de clausura. Ara, amb 24 anys, l’atleta ha fet mèrits per ser l’acompanyant de Doria, però el camí no ha estat fàcil. Una lesió el va apartar de les competicions durant uns mesos, però ràpidament va tornar a entrenar-se al Refugi Alpí, en alçada, on normalment solen fer-ho els esquiadors de la FAE, per arribar en les millors condicions possibles a la que fou la seva darrera aparició, en la Copa d’Europa de les Nacions disputada a Xipre. Un bronze en els 800 metres i un rècord nacional en el 4x400 masculí van ser els resultats destacats que va deixar Moya.


Finalment, i amb la confirmació oficial del COA, ambdós esportistes competiran a Tòquio aquest juliol. Les primeres cites de Doria seran el dia 25 en caiac eslàlom, i el dia 28 en canoa eslàlom, mentre que Moya encetarà la competició el dia 31 en els 800 metres. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT