Escaldes-Engordany
Quatre de cada 10 dones té símptomes depressius
El 15% de la població presenta signes d’haver patit ansietat i depressió
Un 39% de dones enquestades en l’Observatori del CRES corresponent al primer semestre d’enguany ha pogut patir depressió els darrers mesos, i un 31% ansietat, originats pel context de la Covid. Segons va detallar el director del CRES, Joan Micó, el volum global de cada element correspon al 21% d’ansietat i el 28% de depressió, si bé es denota una «gran diferència» entre el reconegut per les dones que pels homes. Així, l’estudi revela que només un 11% dels homes admet haver-se sentit amb ansietat, i un 17% amb depressió. El Cenma va incloure aquest grup de preguntes a demanda de l’assessor en salut mental del Govern, Pere Bonet, i es va fer servir el mètode Goldberg, un sistema que pregunta sobre sentiments i sensacions viscuts els darrers 15 dies.
Entrant a detallar la subescala de l’ansietat, Micó va apuntar que s’ha pogut denotar una «relació significativa» entre les persones que havien reconegut tenir una situació econòmica dolenta o molt dolenta, que ha empitjorat per la pandèmia o que tenen molts problemes per arribar a final de mes. Una casuística que es repeteix pels casos probables de depressió, on té major incidència haver passat la Covid amb símptomes. Així, contraposant les dues escales, es determina que el 15% de la població ha pogut patir tant depressió com ansietat.
També cal fer menció que, a partir de la pandèmia, un 7% dels enquestats va assegurar que havia estat tractat per un psicòleg, dels quals un 5% encara el necessita, i un 9% va reconèixer que el podria haver necessitat.