Andorra la Vella
Economia redueix a més de la meitat els dies per poder obrir una empresa
La reserva de denominació social i la tramitació d’inversió estrangera seran digitals des de dilluns
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo va donar a conèixer que, actualment, el Ministeri d’Economia ha aconseguit reduir fins a 98 els dies necessaris per crear una empresa. Així ho va fer palès ahir en la seva compareixença davant de la comissió legislativa d’Economia del Consell General on va detallar que, el 2019, quan es va fer l’auditoria, era de 240 dies; el 2020 de 122 i, en el primer trimestre d’aquest 2021, de 98. Una fita, com va recalcar Gallardo, «sense haver iniciat el procés de digitalització».
Precisament, el ministre va explicar als membres de la comissió que, a partir d’aquest dilluns, els tràmits de reserva de denominació social i d’autorització directa d’inversió estrangera es podran fer de manera telemàtica. Un primer pas cap al reforç de la digitalització de l’administració.
Fins ara, per dur a terme la denominació social calen 13 dies per fer-se efectiva i, amb la reforma presentada ahir i que es posarà en marxa dilluns, el tràmit serà instantani, sempre i que no es requereixi una de personalitzada. En aquest cas, sí que caldrà que sigui presencial en un primer moment, tot i que més endavant sí que podrà ser digital i trigarà uns quatre o cinc dies.
Pel que fa al d’autorització directa d’inversió estrangera, actualment són necessaris 22 dies i, amb la reforma, el titular d’Economia va garantir que es reduirà el temps per a l’obtenció del certificat electrònic, tot i que no va saber especificar el temps.
En l’estrena d’aquests processos digitals, els tràmits només estaran disponibles en català. Tot i això, Gallardo va puntualitzar que, la voluntat el ministeri, és que en el segon semestres d’aquest any, també estiguin en anglès, que «és la llengua internacional dels negocis». De moment, però, com va reiterar el ministre, no hi ha previsió d’incorporar cap altra llengua, tampoc les oficials als estats veïns.
«Sempre explico al meu equip que el Ministeri d’Economia no inaugurarà cap edifici ni cap carretera, però si podem inaugurar la digitalització dels tràmits d’empresa ens podem donar més que satisfets, perquè crec que serà una aportació molt important tant pels ciutadans com per les empreses», va assegurar Gallardo, que, a més, va afegir que, amb tota aquesta digitalització, s’ha aprofitat per simplificar els formularis i fer-los «més fàcils i àgils».
Amb aquest primer pas fet, el ministre de Presidència, Economia i Empresa ja mira el següent. En aquest sentit va apuntar que els pròxims processos a digitalitzar seran els de la reserva del nom comercial i l’obertura de comerç, tot i que, en aquests, cas caldrà que parlin amb els comuns, perquè són tràmits que es fan conjuntament entre les dues administracions.
Informa sobre l’Heliport
La compareixença també va servir a Gallardo per informar a la comissió sobre els detalls de l’heliport, que gran part d’ells ja es van donar a conèixer dilluns in situ. En aquest sentit, va indicar que l’elecció de la Caubella, a Pal, per davant de la de Beixalís, es deu al fet que és un terreny comunal, té bons accessos –aprofitarà els existents de l’estació d’esquí– i representa una mínima afectació tant al medi ambient com als ciutadans pel menor impacte acústic.
La pista, segons els detalls facilitats, estarà ubicada a 1.800 metres d’alçada i permetrà fins a sis maniobres diferents als pilots dels helicòpters. També va revelar que la infraestructura tindrà una capacitat d’acollir fins a 33 vols diaris, sense incomplir les mesures europees de petjada acústica, i que podrà oferir vols comercials i panoràmics.
Respecte a la ubicació, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, espera que el fet que s’ubiqui a un domini esquiable no comporti reticències de l’altre. «Sols faltaríem que després de deu anys de discussió sobre una infraestructura que ningú no volia ara la passi a voler tothom», va apuntar Gallardo.
Pel que fa al calendari, el titular d’Economia va explicar que l’Executiu està últimant el plec de bases perquè es pugui adjudicar el primer trimestre del 2022. En aquest sentit, va indicar que la intenció és que aquesta infraestructura sigui construïda i explotada per un privat perquè es pugui beneficar tot el país; a més, va deixar clar que és partidari «si cal» de fer una modificació legislativa per encabir la fórmula. En cas que no sigui possible, però, Gallardo va afirmar que «no seria un problema» per al Govern assumir els quatre milions d’euros que costaria la construcció de la instal·lació.