PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra no tindrà nedadors als Jocs Olímpics de Tòquio 2020

El Comitè Olímpic Andorrà ha decidit no utilitzar les invitacions disponibles atorgades pel màxim organisme

Per David Sansaloni

El vicepresident del COA, Jordi Cerqueda, el president, Jaume Martí, i el secretari general Josep Antoni Guerra, ahir en la roda de premsa.
El vicepresident del COA, Jordi Cerqueda, el president, Jaume Martí, i el secretari general Josep Antoni Guerra, ahir en la roda de premsa. | EL PERIÒDIC

Andorra no tindrà nedadors als Jocs de Tòquio 2020. Així ho va comunicar ahir el Comitè Olímpic Andorrà (COA) per mitjà del seu president, Jaume Martí, que va estar acompanyat pel vicepresident, Jordi Cerqueda, i el secretari general, Josep Antoni Guerra. 


La decisió, segons Martí, va ser presa de manera unànime per part de tota la junta del COA. Els arguments per defensar aquest desenllaç es van basar en tres pilars clau: la mínima B, la situació econòmica institucional causada per la pandèmia de la Covid-19, i el fet que ja s’havia arribat a un acord amb la Federació de Natació, segons Martí, en els últims Jocs Olímpics. «Ja es va acordar amb la Federació Andorrana de Natació (FAN), en els últims Jocs el 2016, a Rio (Brasil), que cap esportista aniria a un esdeveniment com aquest sense establir la mínima B. Per a altres països, el fet que un nedador, en aquest cas, pugui aconseguir aquesta marca no suposa que vagi als Jocs Olímpics. Nosaltres establim aquesta mínima assegurant que això passi, però malauradament cap esportista de la FAN, tot i estar prop, ho ha aconseguit», va explicar el president.


Tant el comitè com la federació han estat mantenint reunions constants, sense poder arribar a un acord. Els arguments que va presentar la natació andorrana es basaven en l’esforç que havien demostrat els nedadors, i més tenint en compte la situació sanitària que s’està patint. No obstant això, el fet de no establir els temps mínims establerts no ha sigut l’única causa per prescindir de la natació a Tòquio. «La veritat és que econòmicament la Covid-19 ens ha pegat fort, i davant aquest panorama hem decidit que el millor és minimitzar els esforços en aquesta ocasió», va comentar Martí, mentre afegia que «ni els Jocs Olímpics ni la natació al país s’acaben aquest any. Veient el pla formatiu que presenta Haciane (el nou director esportiu de la FAN) podem centrar-nos en París 2024».


Per part de l’entitat olímpica es va «comprendre» que la decisió no sentés gens bé a l’altra banda. «Sabem que han treballat molt, igual que hem fet tots en aquest context tan complicat. Ens sap ben greu haver pres aquesta decisió, ja que el nostre objectiu és portar el màxim d’atletes possible, sempre, a aquests tipus de campionats internacionals», va puntualitzar Martí. No obstant això, la preparació dels nedadors, segons el mateix president, hauria de ser l’òptima per a competir al nivell que requereix una cita com són els Jocs Olímpics.


L’atletisme també va ser un tema a tractar, i és que el pròxim dilluns es decidirà quin esportista representarà el país a Tòquio. Un dels dos candidats, Pol Moya o Nahuel Carabaña, s’afegirien a Mònica Doria i serien els escollits per a viatjar cap al país asiàtic. Davant aquest escenari, Martí va afirmar que «no ha d’haver-hi cap mena de comparació entre federacions. Tant Moya com Carabaña disposen d’una beca olímpica, mentre que la nostra decisió els últims anys ha sigut no atorgar cap plaça d’universalitat sempre que tinguéssim dos o més classificats per a aquests esdeveniments». Per la seva part, Guerra va matisar que «les beques de les quals disposen els nedadors andorrans són de la Federació Internacional (FINA), i per tant referents als campionats del món, mentre que les ajudes de solidaritat olímpica van destinades als Jocs Olímpics, i per això en aquesta situació prenen preferència».


Els membres del COA ahir presents a l’acte també van confirmar que, després de la realització d’una assemblea de petits estats a Atenes, es va donar el vistiplau definitiu a la candidatura d’Andorra per albergar els Jocs dels Petits Estats el 2025. Tanmateix, tots els integrants d’aquesta reunió van aprovar la decisió de demanar al Comitè Olímpic Europeu i als països membres que s’augmentarà el pressupost destinat a l’organització d’aquests Jocs. «Estem intentant que el Comitè Olímpic Europeu ens proporcioni una ajuda extra als petits estats. Normalment ens donen 100.000 dòlars, però que van íntegrament destinats a adquirir el programa informàtic que utilitza l’organisme i, per tant, no hi ha gran diferència a l’hora de plantejar aquests esdeveniments», va matisar el secretari general. Aquest augment de pressupost rondaria els 150.000 euros, una quantitat que situada en el marc dels grans països no suposaria un percentatge molt gran.


A partir d’aquest punt, el COA va afirmar que es començarà a mantenir reunions amb totes les federacions del país per preparar els esdeveniments dels pròxims anys, posant el focus en Andorra 2025. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT