PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La llei d’economia circular aposta per canviar els hàbits de consum

L’objectiu és produir el mínim de recursos i reutilitzar-los al màxim

Per El Periòdic

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer. | SFGA/JAVILADOT

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir, juntament amb la directora del Departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, l’articulat del Projecte de llei d’economia circular. La finalitat del text legislatiu, van apuntar, «és canviar de model, en el sentit que l’actual és lineal i voldríem promoure una transició cap a una economia circular: això vol dir intentar produir el mínim possible de recursos i que els que es generin es puguin reutilitzar».

El text legal incideix, sobretot, en el consum: «Volem canviar els hàbits de consum perquè siguin molt més sostenibles», va assenyalar Calvó, per afegir que ja no es trobaran determinats productes de plàstic d’un sol ús. La futura llei també preveu un objectiu «molt ambiciós» en l’àmbit del malbaratament alimentari. «Entenem que aquest canvi d’hàbit ha de passar per informar el consumidor i per sensibilitzar els empresaris, sobretot del sector de la construcció, el turístic i el del comerç», va enumerar la ministra.

La llei presenta uns objectius «de mínims»: arribar al 65% de reciclatge general al país abans de l’horitzó 2035. Actualment aquest percentatge se situa en el 50%. «Haurem de treballar amb els comuns per mirar de potenciar la recollida selectiva», va avançar Calvó. Altres objectius són reduir el 10% la generació de residus urbans, situar per sota dels 150 litres per dia el consum d’aigua de la població equivalent –actualment, el consum per persona se situa al voltant dels 230 litres– i reduir a la meitat el malbaratament alimentari.

Més enllà dels objectius que marca l’articulat, el projecte preveu l’elaboració d’un document públic de planificació de les accions i mesures per assolir-los, en què hi haurà participació pública en la seva elaboració i que es revisarà cada cinc anys.

Pel què fa a l’apartat que regula el consum sostenible, la directora del Departament de Medi Ambient va explicar que es regularan els productes de plàstic d’un sol ús. «Es diferencia aquells que tenen una alternativa al mercat d’aquells que no la tenen». Els primers es prohibiran, i seran aquells que estan fabricats amb plàstics oxodegradables (en sis mesos a partir de l’entrada en vigor de la llei) i s’elaborarà una llista amb aquests productes. Pel que fa als recipients de begudes de menys de tres litres es prohibiran aquells que no tingui les tapes unides al recipient (a partir del juliol del 2024). També es desenvoluparan programes de reducció dels productes que no tenen alternativa al mercat. Els productes que deixaran d’estar disponibles per a la ciutadania són els bastonets de cotó, els coberts, plats i palletes de plàstic, els agitadors de begudes, els pals dels globus i els recipients de poliestirè destinats al consum immediat.

Encara sobre consum sostenible, en l’àmbit del malbaratament alimentari, des del ministeri es proposen impulsar un programa de prevenció que impliqui tant productors com distribuïdors, així com que promoguin la venda a granel de productes i que evitin els envasos d’un sol ús i els contractes amb operadors de la indústria alimentària que no admetin la donació d’aliments a entitats.

Els productors andorrans hauran d’etiquetar amb la data de consum preferent, els productes que ho permetin, i evitar els envasos de plàstic. La llei també incideix en l’àmbit de la restauració col·lectiva en establiments educatius i per a la gent gran: que hauran de promocionar una alimentació respectuosa amb l’equilibri ecològic.

La llei posa el focus en tres sectors per a la promoció de l’economia circular: la construcció, el comerç, i el turisme i la restauració. En la construcció, es regularà la fi de condició de residu i foment de materials reciclables. En la restauració s’obligarà a prevenir el malbaratament i es promocionaran els envasos de vidre retornable. I en el comerç, es promourà la venda a granel i els recipients reutilitzables.

Finalment, l’articulat també preveu un procediment sancionador: «El text vol impulsar la transició cap a una economia circular i, per tant, sí que hi ha previstes sancions, però no són els capítols més importants. Volem fomentar un canvi d’hàbits i no que tingui una connotació de repressió», va afirmar la ministra. Es preveuen sancions lleus, de 60 a 300 euros. Greus: dels 300 als 3.000 euros, relacionades amb les obligacions de la llei. I molt greus: de 3.000 a 12.000 euros, relacionades amb la gestió incorrecta de residus, informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT