PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El maig clou amb 1.080 persones inscrites al Servei d’Ocupació

El Govern creu que la reactivació econòmica es consolida i destaca que en 15 dies hi ha la meitat d’ERTOs

Per Lídia López

Imatge d’arxiu del Servei d’Ocupació.
Imatge d’arxiu del Servei d’Ocupació. | MARICEL BLANCH

Les dades del Servei d’Ocupació segueixen en una tendència positiva. Així ho va confirmar ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, indicant que si al tancament d’abril, els inscrits al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) eren 1.288, en finalitzar maig eren 1.080 –és a dir, un 16,1% menys–. «Avancem en la bona direcció. Des del Govern encara no estem satisfets amb les xifres, però entenem que és una línia que s’ha de consolidar», va declarar el ministre. De fet, si es compara aquesta xifra amb la del maig del 2020, es pot observar com s’ha «gairebé dividit entre dos», ja que aleshores constaven registrades al servei 1.761 persones –el pic es va assolir al juny, amb 1.873 demandants–.

En aquest sentit, Jover va relacionar la recuperació de la mobilitat i la millora del sector del turisme com un dels elements principals que ha permès aquesta reactivació econòmica. I, per exemplificar aquesta observació, el ministre va posar en relleu que en els primers 15 dies de juny, els treballadors en règim de Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o de Reducció de la Jornada Laboral (RJL) han passat de 4.358 a 2.200, pràcticament la meitat. «És una millora molt substancial i esperem que segueixi així», va puntualitzar. També relacionat amb les prestacions, Jover va destacar que els beneficiaris d’un ajut per desocupació involuntària eren al tancament de maig 361, marcant un lleuger increment respecte dels 344 del mes anterior, però que pel ministre «demostra el suport constant del Govern per donar suport a les persones en situacions complicades».

Creix el nombre d’assalariats

El Govern també va mostrar la comparativa del nombre d’assalariats al Principat registrada els mesos d’abril del 2020 i d’enguany. Aquesta indicava un increment de 1.503 persones, ja que mentre que l’any passat hi havia 35.753 assalariats, aquest 2021 han estat 37.256. De la mateixa manera, la massa salarial l’abril del 2020 era de 76 milions, mentre que enguany ha crescut fins als 79 milions. Sigui com sigui, Jover va insistir que «encara no estem en una situació de recuperació».

D’altra banda, una altra representació de la millora econòmica és que el Consell de Ministres va aprovar ahir una nova quota de 250 permisos nous d’autoritzacions d’immigració de residència i treball per compte propi. En concret, 50 restaran reservades per a professionals liberals i les 200 restants per altres supòsits. Així, el ministre Portaveu va posar en relleu que la darrera quota va ser aprovada al febrer, i ja s’havien demanat 218 autoritzacions –15 per a professionals liberals i 203 d’altres supòsits–. Una data a tenir en compte pel fet que l’anterior obertura de quotes s’havia donat el juliol de 2020. En definitiva, l’objectiu és seguir fomentant la inversió estrangera per efectes positius al mercat laboral andorrà. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT