PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els partits acorden polítiques amb perspectiva de joventut

El document consta de 72 mesures per les necessitats del col·lectiu

Per El Periòdic

Polítics dels diferents grups parlamentaris.
Polítics dels diferents grups parlamentaris. | PS

Les forces parlamentàries del Consell General van entrar a tràmit parlamentari, ahir i per primer cop, una Proposta d’Acord de Joventut. Al llarg dels darrers vuit mesos, les joventuts Socialdemòcrata, Demòcrata, Liberal, Terceravia, Ciutadans Compromesos i Progressistes-SDP han treballat conjuntament amb les forces parlamentàries per redactar un text amb l’objectiu d’establir noves mesures «que responguin a la realitat i a les necessitats concretes de la joventut».

Així, s’ha obert la participació juvenil al Consell General i a actors de la societat civil, com el Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra. Ha estat una proposta treballada en dues fases. La primera es va desenvolupar entre els mesos d’octubre i desembre del 2020, i hi van participar representants de totes les organitzacions polítiques juvenils dels partits del país. La segona es va desenvolupar entre els mesos de gener i juny del 2021 i hi van participar les forces parlamentàries. Aquesta última fase ha agafat com a punt de partida el treball i els acords de la primera per arribar tancar un document consensuat.

El resultat final és una proposta que inclou 72 mesures amb perspectiva de joventut emmarcades en onze polítiques públiques de diversos àmbits. Els àmbits concrets són: polítiques de participació juvenil i relacions amb les administracions públiques, laborals, d’habitatge, de diversificació i dinamització econòmica. A més, també hi ha polítiques socials, de sanitat i salut pública, educatives, de gènere, culturals, mediambientals i de lluita contra els impactes del canvi climàtic, així com d’integració europea i internacional.

Segons els grups parlamentaris, les mesures resultants volen ser un catalitzador per al canvi de les polítiques de joventut i per incloure la perspectiva de joventut en totes les polítiques que es promoguin des de les institucions. A més busquen reforçar la política de participació juvenil a curt, mitjà i llarg termini, implicant el reconeixement i l’alimentació de les fortaleses, interessos i habilitats del col·lectiu jove, així com oferir oportunitats reals perquè els joves puguin participar en les decisions que els afecten com a individus i com a grup. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT