PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Asidca assenyala el rebuig suís a un taxa climàtica

L’entitat demana que enguany s’alimenti el fons amb l’impost dels vehicles

Per El Periòdic

Imatge d'arxiu d'un sortidor de benzina.
Imatge d'arxiu d'un sortidor de benzina. | Alex Lara

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) va posar ahir en relleu l’oposició de Suïssa a la imposició d’una taxa climàtica que implicava l’encariment dels combustibles, en un referèndum celebrat el diumenge. En aquest sentit, l’argument per a la negativa del nou impost va ser el nul impacte que tindria en la crisi climàtica, tenint en compte que Suïssa només és responsable d’un 0,1% dels gasos d’efecte hivernacle que es generen al món, i que segons l’Asidca, no dista gaire de la situació andorrana.

Així, l’Asidca va aprofitar per recordar que en l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica sorgit del Consell General, es preveia dotar el fons verd en el pressupost del Govern a partir del 2021 amb la taxa de tinença de vehicles. Per això, l’ens demana a l’Executiu que alimenti el fons amb aquesta taxa, i que transfereixi la part proporcional dels impostos especials que s’ha compromès a destinar-hi per tenir suficients recursos per aplicar els beneficis anunciats, com és el cas de la rebaixa del preu dels abonaments del transport públic.

A darrera instància, en el comunicat de premsa, l’Asidca també va recollir que cada cop hi ha més actors econòmics i polítics que assenyalen el 2023 com l’any d’una possible tornada a la normalitat. Per aquest motiu, l’entitat es reafirma que no és fins a aquesta data que s’hauria d’aplicar l’anunciada taxa verda sobre els hidrocarburs, i no fins a l’inici de l’any 2022, segons van avançar els membres de la majoria a través d’una roda de premsa fa tot just una setmana. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT