Escaldes-Engordany
Martinón avisa que la retirada de la mascareta pot no ser definitiva
El doctor alerta que serà de «forma progressiva» per evitar que es tornin a fer «passos enrere»
Malgrat que les dades epidemiològiques han millorat notablement les darreres setmanes, l’element que finalment farà denotar un pas endavant important en la lluita contra la pandèmia serà el de deixar enrere la mascareta. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va apuntar a mitjan juny com a data per començar a eliminar certes restriccions al respecte. I a l’espera que es formalitzi aquest anunci, el doctor Federico Martinón, assessor del Govern pel que fa a la campanya de vacunació, va apuntar que «hem de ser conscients que podem tenir passos endavant i passos enrere, com ja va passar en altres fases i mesures». «Anirem progressivament; no serà de cop tot o res», va reiterar Martinón, que va fer referència a elements com la incorporació de noves variants i l’impacte que puguin tenir en les persones vacunades com a elements a tenir en compte de cara a anar regulant aquesta decisió.
«Crec que hem de ser prudents i s’haurà d’anar fent gradualment, mesurant molt bé les conseqüències de cada pas que fem, tant en positiu com en negatiu; i si hi ha un problema, rectificar», va reflexionar el doctor. D’aquesta manera, Martinón va detallar que els primers contextos que podran gaudir de certa permissivitat en l’ús de la mascareta serà «en espais oberts i activitats individuals». Sigui com sigui, es va mostrar comprensible amb el desig de deixar enrere aquest element, afegint que «tots volem recuperar la normalitat, i qui digui que no menteix; i sens dubte, la mascareta és un símbol inequívoc d’aquesta no normalitat».
L’avenç de la vacunació
En qualsevol cas, més enllà de les mesures que afecten el dia a dia, el doctor té clar que «aquesta pandèmia només es controlarà quan l’última persona que necessiti ser vacunada ho estigui». En aquest sentit, Martinón va afirmar que «estem veient una important inequitat en la distribució de vacunes i no està sent per igual a tot arreu». Pel que fa a Andorra, el doctor va apuntar que «estem bé, perquè som a la part alta de la taula tant en cobertura com en disposició de vacunes», però que «des d’una perspectiva global, hauríem d’intentar donar preferència a què els grups que ja hem establert com a prioritaris i que són els correctes, perquè hem vist un impacte significatiu en mortalitat i hospitalitzacions, es vacunin arreu del món». Al voltant d’aquesta qüestió, Martinón va declarar que «el concepte de Covax és perfecte, perquè algú de forma central reguli les donacions i perquè és l’únic mecanisme pel qual en alguns països han arribat vacunes». Tot i això, va reflexionar que «és evident que és insuficient quan tenim uns 60 països que encara no han començat a vacunar».
D’aquesta manera, l’assessor del Govern va apuntar que «moltes vegades, donar no consisteix a entregar el que tu no necessites, sinó que als països que ho necessiten, els hi arribi realment el que els fa falta». Per aquest motiu, el doctor va concloure que «està clar que la distribució de les vacunes no és equitativa i no estem sent suficientment solidaris», resumint l’actual estat mundial de vacunació com «els països que més vacunen són els que més mitjans tenen», i reiterant que, «malgrat que tots vulguem donar prioritat a allò nostre, insisteixo que fins i tot abordant-ho de forma egoista, cal fer-hi front de forma global», exposant que «hem d’aprendre que, en una pandèmia, el que passa a qualsevol lloc del món ens afecta a tots».
Així mateix, Martinón va posar en relleu que «s’ha de felicitar a la ciutadania» per la bona acceptació i comportament exemplar, tant pel que fa a les mesures dictades com la seva implicació en la campanya de vacunació, posant en relleu que «tampoc se’ls ha posat fàcil». I, deixant de banda les posicions «més histriòniques» dels negacionistes, va destacar que «la gent ha demostrat molt sentit comú», posant com a exemple la decisió de molts ciutadans espanyols vacunats amb AstraZeneca de, malgrat la recomanació de les autoritats per vaccinar-se en segona dosi de Pfizer, rebre novament l’anglesa; és a dir, «el que la ciència ha donat com a més raonable de les opcions». Per aquest motiu, el doctor va determinar que «això és un exemple que la gent no és ximple i que vol informació veraç i confiable», mostrant-se partidari de «tractar els ciutadans de forma madura i no amb imposicions ni asseveracions gratuïtes».
Un sistema que s’haurà d’aplicar de cara a la gestió de la vacunació durant els mesos d’estiu i la coincidència de les vacances, especialment per a l’administració de les segones dosis. Respecte d’això, el doctor va posar en relleu que «s’està veient que una dosi no protegeix suficientment, o sigui, que es necessiten les dues», i alertant que «el problema és que si te’n vas de vacances parcialment vacunat, és que te’n vas parcialment protegit».