PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Una passarel·la per recordar «de forma permanent» Rosa Ferrer

En honor a la cònsol que va «unir» el comú de la capital, el Consell General i el Govern

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot amb Meritxell Palmitjavila i Conxita Marsol a la inauguració de la passarel·la.
El cap de Govern, Xavier Espot amb Meritxell Palmitjavila i Conxita Marsol a la inauguració de la passarel·la. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Un punt d’Andorra la Vella cridat a esdevenir «emblemàtic» porta oficialment des d’ahir el nom de l’excònsol major de la capital, exministra i exconsellera general, Maria Rosa Ferrer Obiols. Es tracta de la passarel·la que uneix la plaça del Poble amb el carrer de la Vall. Tal com van recordar tant la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, com l’anterior ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va ser una iniciativa d’amics i familiars de Ferrer els que van proposar aquest nom i de seguida es va trobar oportú tenint en compte, d’una banda, que Ferrer havia estat la cònsol que el 2010 havia signat el conveni entre el comú, el Consell General i el Govern perquè aquesta passarel·la fos una realitat. D’altra banda, també se li hi ha atribuït el seu nom perquè simbolitza «la unió» entre les tres institucions on va desenvolupar la seva trajectòria política, tal com van recordar l’actual ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i el cap de Govern, Xavier Espot. 

A l’acte hi van assistir familiars i amics de Ferrer i el fill, Marc de Diego, qui va declarar que Ferrer era «algú que s’estimava molt Andorra, la parròquia, les seves institucions i la seva història» i que per tant que «un tros de la parròquia dugui el seu nom, no té preu». A més, es va mostrar especialment emocionat per les paraules pronunciades durant els discursos del cap de Govern, de Marsol i de la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila. Així, Marsol va subratllar el fet que Ferrer va tenir «una especial sensibilitat» perquè es construís aquesta passarel·la i, per tant, tot i que el comú havia pensat a posar el seu nom a altres instal·lacions, de seguida es va fer «seva» la proposta ciutadana i va pensar que era una bona idea que el pas dugués el nom de l’excònsol major. D’aquesta manera, la cònsol va recordar que aquesta infraestructura era «un vell anhel» de la parròquia i també va valorar que des d’aquest punt es pugui observar «la trama urbana» d’Andorra la Vella i el seu desenvolupament, amb els carrers Prat de la Creu i Prat del Rull i infraestructures com la seu de la justícia i el nou carrer que s’està construint entre l’Estació Nacional d’Autobusos i Prat de la Creu. Alhora, Marsol també va voler destacar «l’estima» i el «treball» que Ferrer va tenir per la parròquia i va afirmar que amb la passarel·la se la podrà «recordar de manera permanent».

Al seu torn, la subsíndica general va recalcar que quan Ferrer va pensar en aquesta connexió devia raonar «en quelcom més que un pas» i devia imaginar «un vas comunicant» entre la tradició, encarnada per la Casa de la Vall i la història actual i la modernitat, simbolitzada per la plaça del Poble. Palmitjavila també va valorar la col·laboració entre les tres institucions per fer realitat la connexió. A l’últim, Espot va voler remarcar que Ferrer va ser una persona que feia valer «de forma valenta la seva opinió» i va afegir en aquest sentit que «estaria orgullosa» de veure la reacció del país enfront de la pandèmia. El cap de Govern també va incidir en el fet que durant la seva trajectòria política, Ferrer va ser una defensora dels drets socials, especialment dels de les dones. Finalment, Espot va concloure la seva intervenció assegurant que la placa instal·lada a la passarel·la servirà per recordar que «des de la passió i el compromís es pot servir millor al país». 

Quant a les seves mides, el pas elevat té una longitud de 29,5 metres i una amplada de quatre metres, dibuixant una àmplia corba. A més, el sol està tractat amb un material de resina antilliscant per garantir la seguretat dels vianants. Les baranes laterals, d’1,95 metres d’alçada, són de vidre laminat i segueixen el mateix disseny que l’existent a la plaça del Poble. La passarel·la incorpora també enllumenat públic i ornamental, i es recolza en una pila central fonamentada en una base de formigó ancorada al terreny, recorden des del Govern. Una intervenció que ha tingut un cost de 715.936 euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT