PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’FMI recomana a Andorra tenir un 12% de reserves a l’exterior

L’ens internacional estima que el 2021 el repunt de l’economia arribarà al 5,8% i el 2022 creixerà un 4,1%

Per Alba Llacuna

La façana de l’FMI en la seva seu central.
La façana de l’FMI en la seva seu central. | CNN

Andorra hauria de tenir el 12% del PIB en reserves exteriors per ser més resilient. Aquesta és una de les principals recomanacions que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha efectuat en l’informe, presentat ahir, de la primera valoració econòmica i financera del país després d’esdevenir el 190è membre de l’organisme l’octubre del 2020. En aquest sentit, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va assegurar que des de l’Executiu ja s’està treballant per donar resposta a aquesta mesura.

Actualment, aquestes reserves a l’exterior se situen un 2% del Producte Interior Brut (PIB) –que correspondria a 62 milions d’euros–, però s’hauria de fer créixer fins als 334 milions d'euros –el que seria el 12%–. «Treballem en diferents línies per incrementar-les de forma progressiva», va afirmar Jover, sense avançar, per ara, cap a on van encaminada aquesta estratègia, indicant que «esperem fer-ho de forma significativa en pocs mesos», donant compliment, de forma parcial a aquesta recomanació, que considera «molt encertada». 

Des de l’FMI, la seva cap de missió  per Andorra, Srbona Mitra, va assegurar que aquesta recomanació «s’ajusta al que demanem per a altres països». «Tenir reserves internacionals permetria a les autoritats pagar les importacions necessàries en temps de crisi encara que no hi hagi exportacions», va argumentar Mitra, que va afegir que «tindria liquiditat per poder fer adquisicions a l’estranger».

Precisament, Jover va destacar que un dels avantatges de ser membres de l’FMI «és que ens dona eines i recomanacions per continuar millorant». En l’àmbit pressupostari, una d’aquestes recomanacions és mantenir el suport econòmic al teixit empresarial i apostar per la inversió pública en infraestructures, en transport i en l’adaptació de les pistes d’esquí al canvi climàtic. «L’FMI ens diu que com més inversió, més animació es genera a l’economia i més llocs de treball es generen», va assenyalar Jover, que, tot i això, va voler puntualitzar que «s’ha de trobar un bon compromís amb no accelerar l’endeutament de forma forassenyada».

De fet, aquest punt contrasta amb la presentació de la modificació del pressupost on es rebaixa la capacitat d’inversió en vuit milions. Jover, sobre aquest aspecte, va assegurar que «ja vam utilitzar un mecanisme que era la contenció pressupostària». Això significa que «encara que no haguéssim disminuït el pressupost d’inversió pel 2021 ja havíem agafat un mecanisme per poder congelar algunes despeses». Tot i això, el ministre va garantir que des de l’Executiu recullen el guant d’aquesta recomanació i va afirmar que «hem passat el missatge a Andorra Telecom i FEDA que han de desenvolupar un elevat ritme d’inversió perquè ara tenen el paper a jugar de mantenir un flux important cap a l’economia».

Per una altra banda, l’informe del l’FMI posa en relleu «l’alta afectació» que ha tingut la Covid en el país, tot i que «la taxa de letalitat és de les més baixes del món». Un aspecte que, com va reconèixer Mitra, Andorra ho ha aconseguit gràcies «les polítiques governamentals» impulsades en aquest temps, com l’elevada capacitat de diagnosi de la malaltia, que ha permès que al Principat hi hagués restriccions menors que als països del voltant, així com un impacte en l’economia també més baix.

D’aquesta manera, des de l’organisme internacional van valorar positivament l’esforç realitzat pel Govern durant la pandèmia i van considerar que el nivell d’endeutament «és sostenible». A més, van ser força optimista de cara al futur amb un «repunt de l’economia del 5,8% el 2021 i d’un 4,1% el 2022», així com que «assoleixi els límits fixats el 2024». 

En la mateixa línia es va manifestar Jover que va explicar que «el nostre nivell d’endeutament és sostenible fins i tot en escenaris d’estrès. Ens han valorat positivament l’estratègia en la diversificació del deute i l’emissió internacional».

Dins del pla de col·laboració i treball conjunt entre el Govern i l’FMI, l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) serà una dels següents beneficiàries dels consells de l’organisme internacional, ja que, com van assegurar Jover i Mitra, han demanat «assessorament tècnic» per «fer créixer el sector», amb mesures adaptades a les casuístiques del país, i així dotar-lo de més resiliència. Un fet que no serà innovador, ja que el Departament d’Estadística del Govern s’ha pogut beneficiar dels consells i recomanacions de l’FMI per a la publicació de les seves estadístiques i que aquestes tinguin el mateix nivell que la resta de països de l’FMI.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT