PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La FAN presenta Hocine Haciane com a nou responsable tècnic

En els pròxims dies se sabrà si Andorra compta finalment amb nedadors als Jocs Olímpics de Tòquio 2020

Per David Sansaloni

Cabanes, Haciane i Clotet en la presentació.
Cabanes, Haciane i Clotet en la presentació. | FAN

La Federació Andorrana de Natació (FAN) va presentar oficialment Hocine Haciane com a nou responsable tècnic i serà la màxima autoritat en l’àmbit competitiu de la natació andorrana, específicament les disciplines de piscina curta i llarga, i aigües obertes, i formarà equip paral·lelament amb Natàlia Meca, que estarà a càrrec de la natació artística i el waterpolo.


A la roda de premsa van comparèixer el sotsdirector general de Banca del País d’Andbank, Josep María Cabanes, el president de la FAN, i el ja exsegon entrenador, Hocine Haciane. Cabanes va ser l’encarregat d’encetar la compareixença i es va mostrar «molt content de poder presentar a gent de la casa i de veure com segueixen units a aquesta gran federació». Així mateix, el sotsdirector va destacar que «en el seu dia vam apostar per l’esport de base» i, de fet, des de la FAN «estan enfocats en això». Respecte d’Haciane, el va definir com una persona en la qual els joves i els infants «es poden emmirallar, trobar un al·licient i una motivació». Tanmateix, el mandatari es va mostrat satisfet amb que el nou càrrec l’ocupi algú «de la pedrera, que ha assolit tots els objectius que podia aconseguir amb els colors nacionals».


Per la seva part, Clotet va voler aclarir que aquest canvi de posició «venia pactada des del gener i ha estat un final de cicle. Vull reiterar el millor dels desitjos per Xavier Torrallardona en el seu futur professional». El president va destacar Haciane com «el millor nedador que ha tingut Andorra en la seva història» i que va ser el mateix esportista qui va presentar un projecte que va agradar, donant-li potestat per tirar-lo endavant. A més, aquesta nova posició per a Haciane va ser avalada per tots els clubs de natació d’Andorra, detall que farà més propera la relació entre FAN, entitats i entrenadors.


Amb la paraula a la mà, l’exnedador va resumir el pla i els objectius de treball amb vista al futur. El primer test que determinarà com s’ha estat fent la feina serà en Malta 2023, «ja que estem treballant molt amb la base del 2005 i 2007», va declarar Haciane mentre afegia que «em sento molt il·lusionat amb aquest nomenament perquè conec plenament la base de la natació andorrana i crec que amb un bon treball i esforç podrem aconseguir grans fites». Les categories d’alevins i infantils seran el focus del nou responsable tècnic amb el desig d’aconseguir «els millors resultats possibles, i per això han de treballar fort, amb mentalitats de sacrifici i donar-ho tot». Haciane també va posar el seu punt de mira sobre París 2024, i és que «sempre he estat ambiciós i espero aconseguir mínimes per a aquests Jocs».


Abans d’assolir aquest repte, però, al davant encara hi ha competicions internacionals com és el cas dels Jocs dels Petits Estats de Malta 2023, «que serà un test» per avaluar el nivell dels nedadors andorrans, així com campionats d’Espanya o d’Europa, que atorguen un alt reconeixement als atletes si aconsegueixen pujar al podi donada la complexitat de les competicions. Més endavant també es vol assolir un bon paper en els Jocs dels Petits Estats que acollirà Andorra el 2025. «Tinc una base molt bona de nens i nenes amb moltes qualitats. Els estic enfocant en què no tinguin por de somiar», va manifestar Haciane.


També es va fer menció a nedadors com els germans Lomero, Nàdia Tudó, Mònica Ramírez o Patrick Pellegrina. La federació té més complicat mantenir un seguiment dels mateixos, ja que viuen o entrenen fora del Principat, però hi haurà un contacte estret amb ells i es mantindrà la millor comunicació possible amb entrenadors i clubs en els quals estiguin. Clotet va esmentar, que «malauradament ha sigut una temporada complicada per tot el que ha suposat la pandèmia, i a això hem de sumar-li el tema de la piscina dels Serradells, la qual esperem tenir-la llesta a l’estiu del 2022». La situació ha suposat dificultats, ja que no s’ha pogut entrenar en una piscina olímpica de 50 metres com la que compta el centre esportiu dels Serradells. De fet, que encara no estigui habilitada després de l’incendi és un greuge pels nedadors més petits, que no han pogut gaudir encara d’una piscina d’aquestes característiques abans d’endinsar-se en competicions internacionals.

 

El tema de les ‘wild cards’ es decidirà en pocs dies

En referència a l’assumpte més polèmic que hi ha de moment sobre la taula a la natació andorrana, Clotet va voler donar un missatge de positivisme. «En principi, si no canvia res, hauríem de tenir resposta sobre les dues invitacion cap als dies 18 o 19 d’aquest mes. De no ser així, la data límit seria fins que acabés el mes de juny. El nostre desig és clar, i volem que tant Bernat Lomero com Nàdia Tudó puguin anar als Jocs Olímpics de Tòquio 2021». No obstant això, la pilota recau en la teulada del Comitè Olímpic Andorrà (COA). L’entitat ja ha manifestat en diverses ocasions que defenen la consecució de les mínimes B perquè un esportista del país pugui formar part de l’esdeveniment. «Si la decisió del COA fou desfavorable a nosaltres, el que sortiria perdent és l’esport andorrà», va comentar Clotet. Les reunions entre ambdues entitats han sigut recurrents en els últims dies i tot sembla que les postures van apropant-se. De moment no s’ha fet cap declaració oficial per cap de les dues parts.

PUBLICITAT
PUBLICITAT