PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El tercer pagador haurà d’esperar a la cartera de serveis de la CASS

Benazet apunta que el text del Pla de Salut Mental pot estar enllestit per a la seva aprovació cap a la tardor

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | Twitter / Demòcrates

La posada en marxa de la figura del tercer pagador haurà d’esperar que estigui enllestida la cartera de serveis de la CASS. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant de la pregunta del conseller socialdemòcrata Pere López, recalcant que «el tercer pagador és voluntat del Govern, però és necessari que es facin uns passos previs perquè no vagi amb un desordre el sistema sanitari». En aquest sentit, López va alertar que «ja fa 20 anys que es parla de la cartera de serveis», però el ministre li va replicar que «el decret veurà la llum molt aviat», i que de fet, s’ha endarrerit perquè els equips que hi treballaven estan a l’encàrrec de la campanya de vacunació del coronavirus.

De fet, Benazet també va avançar que, tot i no voler concretar dates perquè serà la pandèmia qui les marcarà, va apuntar a la tardor com al moment que la cartera podria estar conclosa i es podrà posar en marxa el tercer pagador, recordant que «tindrem les peces sobre la taula, sempre que la pandèmia no faci un gir inesperat i ens haguem de dedicar a salvar els mobles». «En alguns casos s’usa la pandèmia com excusa per tot», li va etzibar el socialdemòcrata al respecte.
D’altra banda, sobre l’alerta de López pel fet que hi pot haver persones que no puguin fer front als costos de serveis mèdics o medicaments, el titular de Salut va emplaçar al conseller a «no exagerar les coses», recalcant que «quan un pacient requereix un servei i no hi pot fer front, s’implementa un ajut jutament amb Afers Socials».

Salut mental

Per la seva banda, la socialdemòcrata Susanna Vela va fer una demanda també al ministre de Salut al voltant de l’atenció en salut mental al país. Sobre el dispositiu específic d’atenció psicològica vinculada a la Covid-19, Benazet va confirmar que ja hi havia 12 convenis amb professionals signats, i per tant, ja estava en funcionament el servei.

Tanmateix, la consellera va insistir en el Pla Integral de Salut Mental, recordant el compromís de tenir resolucions durant el debat sobre l’orientació política per al cap de sis mesos i que, sobrepassat aquest temps, encara no hi hagués res. Per això, va alertar que «la problemàtica de la salut mental segueix present, i que si no s’aborda, «serà més greu», considerant que, a vegades, l’Executiu duu a terme una «política d’aparador» que no acaba resultant en res.

Així, el ministre va informar que hi ha un document en correcció lingüística que es tornarà al consell assessor consultiu creat per la comesa d’avaluar i definir el pla, i que emetrà les disposicions finals. Per aquest motiu, el Govern preveu que entre setembre i octubre «pugui estar enllestit el text per a la seva aprovació».

Finalment, sobre la plaça de cap d’àrea de salut mental a l’hospital, Benazet va apuntar que encara s’estan buscant candidats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT