PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet demana responsabilitat en la punció de les segones dosis

El ministre recalca que estar de vacances no excusa de faltar a la cita

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA / CESTEVE

«Hem d’entendre que estem en pandèmia. Que tinguem unes dades epidemiològiques excel·lents no vol dir que ja s’hagi resolt. Hem de ser prou responsables tots de les nostres accions, i si hem de pujar a vacunar-nos mentre estiguem de vacances, ho fem. Cal que ajustem el lleure a l’administració de la segona dosi», així de contundent es va mostrar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, al voltant de la possible calendarització de la vacunació durant els mesos d’estiu, alertant que «les vacunes tenen caducitat», i que, si algú decideix no assistir a la seva cita, pot ser que en tornar ja no tingui dosi. 

Encara pel que fa a la campanya de vacunació, actualment se segueixen administrant els vials d’AstraZeneca enviats des de França, a persones d’entre 36 i 40 anys, i està previst que s’allargui fins a final de setmana. I, de cara a la pròxima, es començarà a vacunar als joves d’entre 16 i 30 anys amb els vaccins de Pfizer que van arribar d’Espanya, i dels quals el Govern preveu extreure’n més de 9.000 dosis. Cal tenir en compte que, a hores d’ara, hi ha unes 8.000 persones d’aquesta franja inscrites a la plataforma. Sobre el total de dosis inoculades, ja s’han posat 44.638 vacunes, de les que 32.537 són primeres dosis.

Així mateix, el titular de Salut va confirmar que el certificat de vacunació andorrà, que ja s’està expedint, és reconegut tant per França com Espanya. En qualsevol cas, cap dels dos països el reclamen per poder-se traslladar entre territoris. En aquest sentit, Benazet va informar que la mobilitat amb Espanya no ha canviat i és totalment lliure; i amb França es manté el requeriment de TMA o PCR negativa de màxim 72 hores d’antiguitat si és que no s’ha passat la malaltia els darrers sis mesos o s’ha estat vacunat, a excepció dels desplaçaments d’un dia o si és als territoris de Pirineus Orientals o l’Arieja. De cara als altres països, el ministre va indicar que s’està negociant la manera de convalidar el pròxim QR que contindrà la informació amb la Unió Europea així que, de moment, s’haurà de comprovar els requeriments concrets de cada país abans de viatjar-hi.

10 nous positius

Pel que fa a l’actualització sanitària, el total de positius detectats a Andorra és de 13.791, 10 més que el dimarts. La xifra d’actius eren ahir de 95 persones, dels quals n’hi havia un d’ingressat a la planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Sobre la resta de dades, Benazet va compartir que la taxa de reproducció se situava en 0,71; que el total d’altes concedides eren 13.569; que hi havia quatre aules en vigilància activa parcial i dues en vigilància passiva; i que la xifra de defuncions va restar en 127, després de cinc setmanes sense haver de lamentar cap pèrdua.

Al voltant de les mesures restrictives per frenar els contagis, i davant d’unes dades epidemiològiques positives, l’Executiu va decidir ahir alleugerir alguns aspectes referents a les llars d’infants i a les activitats extraescolars. D’una banda, s’augmenta a 20 el nombre d’infants que poden fer part del mateix grup de convivència a les guarderies, recuperant així la xifra habitual en aquests establiments. I sobre les activitats de lleure fora de l’escola, s’amplia a 25 el nombre de persones a la mateixa bombolla. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT