PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Record als orígens de la Cursa de Sant Bernabé

L’arxiu comunal de la capital dedica el document del mes a aquesta festivitat

Per El Periòdic

Una imatge d’una edició anterior de la Cursa de Sant Bernabé.
Una imatge d’una edició anterior de la Cursa de Sant Bernabé. | ARXIU ANA

El dia 12 de juny es reprendrà la Cursa de Sant Bernabé després de l’aturada a causa de la pandèmia. El document del mes de l’arxiu comunal d’Andorra la Vella està dedicat, precisament, a aquesta cursa que té el seu origen lligat als drets de l’ús de les pastures de la zona de Claror.

Així, s’explica que la festivitat de Sant Bernabé se celebra l’11 de juny i en aquesta efemèride existia un costum ancestral entre les parròquies d’Andorra i Sant Julià per tal d’adquirir els drets dels orris i per a poder formatjar a les pastures de Claror: la parròquia que arribava primer a l’orri de Claror per Sant Bernabé tenia dret a ocupar-lo durant la resta de l’any. Aquest fet ho testifica una sentència del batlle Nicolau Montanya de l’any 1607. Segons descriu la sentència després que els veïns d’Andorra van arribar a l’orri de Claror la nit del 10 a l’11 de juny, van col·locar els senyals i es van esperar, segons el testimoni, que es fes de «gran dia», i, veient que no hi arribava ningú més, van decidir baixar. El fet és que posteriorment tres habitants de Sant Julià van presentar-se a l’orri i hi van posar el bestiar. El batlle va dictaminar a favor dels homes de la parròquia d’Andorra la Vella. Al document consta que aquesta fórmula d’ús és original per la manca de referents ja que el dret d’accés del bestiar a les pastures era sovint motiu de conflicte i obligava les autoritats comunals a legislar els accessos. Les divisions s’establien en funció de la qualitat de l’herba i del període de l’any per tal d’equilibrar la convivència entre l’activitat agrícola i ramadera basada en el rendiment que una activitat podia comportar sobre l’altra. A la zona del Claror es trobaven els orris que servien per controlar els ramats i aprofitar la llana i la llet del bestiar oví. Estaven fets de pedra seca i servien per a munyir les ovelles del ramat i obtenir la llet amb la qual feien els formatges. 

La cursa de Sant Bernabé es va impulsar l’any 2016 i aquesta serà la cinquena edició des que es va recuperar als temps moderns. En aquesta ocasió hi haurà dos recorreguts i una modalitat popular. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT