PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS pregunta sobre el tercer pagador i el pla de salut mental

Vela posa en relleu que la incorporació dels psicòlegs a la CASS «fa molts anys que s’arrossega» i es va tard

Per El Periòdic

Pere López i Susanna Vela, en un moment de la seva compareixença.
Pere López i Susanna Vela, en un moment de la seva compareixença. | PS

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir dues preguntes orals a Sindicatura sobre el tercer pagador i el Pla de Salut Mental. D’una banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va demanar al Govern si té la intenció d’implementar aquesta mesura o no, ja que segons va apuntar, fa vuit anys que l’Executiu l’anuncia, però no arriba mai. López també va destacar que el Govern «juga d’alguna manera» amb la il·lusió de la ciutadania, sobretot amb la d’aquells que tenen menys recursos i que estan esperant que arribi el tercer pagador.  
Així mateix, el socialdemòcrata va subratllar que és una qüestió de «dignitat personal i de drets», i que no s’entén que en un país desenvolupat com és Andorra hi hagi persones que no puguin ser ateses sanitàriament per la seva situació econòmica. «Tot i la reiteració, la qüestió no perd importància i per a nosaltres és absolutament inadmissible que tan sols un ciutadà no pugui accedir a un tractament mèdic, a la compra de medicaments, consultes, analítiques, o qualsevol de les necessitats que la seva salut requereixi per una manca de recursos i per no poder avançar la despesa sanitària vinculada a l’acte mèdic o prova que s’hagi de fer», va recalcar López.

Paral·lelament, la consellera Susanna Vela va dirigir una pregunta oral per conèixer quina és l’estratègia i el calendari que té previst el Govern en relació amb la salut mental. La qüestió neix de les darreres informacions sobre el Pla de Salut Mental i el programa d’atenció psicològica per pal·liar els efectes de la Covid i la inclusió de la psicologia a la cartera de serveis de la CASS. «Són temes que fa molts anys que s’arrosseguen, i la lluita dels professionals de la psicologia per la cartera de serveis fa moltíssims anys, i només anem que posposant. El tema del Pla integral de Salut, al setembre es va acordar tirar endavant i havia d’haver estat presentat al març. Han passat vuit mesos i encara no tenim res. L’únic que tenim és el programa d’atenció psicològica gairebé in extremis», va recordar. En definitiva, la consellera va fer palès que el suport psicològic ha de ser cobert per la CASS, i que és un problema que si no es resol ara, anirà en augment, i considerant que ja anem tard. «No acceptarem més pròrrogues o ajornament de qüestions que són bàsiques i que ja ho eren abans de la pandèmia», va sentenciar.

Preguntes de Montaner

Per la seva banda, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va fer un seguit de preguntes escrites al Govern sobre els crèdits tous. En primer lloc, Montaner vol conèixer els conceptes jurídics pels quals no es va publicar al BOPA la llista d’empreses que es van acollir al pla. A més, la consellera també vol saber si s’ha tingut en compte el nombre de treballadors com a criteri prioritari per concedir els crèdits. Finalment, Montaner va demanar si s’ha fet seguiment de les empreses beneficiàries i quines previsions té l’Executiu davant dels impagaments. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT