Escaldes-Engordany
Espot obre les portes als bancs estrangers si hi ha reciprocitat
Andorra reclamarà l’accés a un prestador i al finançament del BCE
El cap de Govern, Xavier Espot, va obrir la possibilitat, dins del marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea, al fet que entitats bancàries estrangeres s’instal·lin al país sempre que hi hagi igualtat de condicions. Així ho va avançar durant la seva participació telemàtica a l’acte de Nueva Economía Fórum. «Si formem part del mercat interior europeu és normal que hi hagi entitats bancàries d’altres països que vinguin a Andorra, ho entenem i ho assumim, però hi estarem d’acord si els nostres bancs poden competir en igualtat de condicions, i per això reclamem que puguem tenir un prestador d’última instància i que tinguem accés als mecanismes de finançament del Ban Central Europeu (BCE)», va indicar Espot, que considera que «és un tracte just».
En el seu repàs sobre la situació bancària al Principat, el cap de Govern va assegurar que les entitats «s’han adaptat i han pogut diversificar els seus models econòmics». Un aspecte que els ha portat a estar «en una situació adequada per competir dins i fora de les nostres fronteres».
Aquesta negociació, segons va recalcar Espot, tindrà una repercussió important en la recerca de la diversificació de l’economia que busca el país. En aquest sentit, el cap de Govern va assegurar que «Andorra té molts avantatges competitius», entre ells la fiscalitat, l’entorn natural, la seguretat ciutadana o el sistema de salut i educatiu. A tots ells hi vol afegir «la seguretat jurídica i la capacitat d’homologació que significaria pertànyer al mercat interior europeu, de 500 milions d’habitants». En cas d’aconseguir-ho, Espot va assegurar que «serem un país encara més atractiu del que ja som ara i podrem diversificar la nostra economia».
Sobre aquest acostament a la Unió Europea, el cap de Govern va assegurar que «avança a bon ritme i estem esperançats, tot i que és una negociació complexa». A més, a pregunta del moderador, va reiterar que «Andorra no som un paradís fiscal», recalcant la seva visió indicant que «cap organisme internacional o país ens considera com a tal», i va lamentar «els perjudicis del passat», que encara són vigents entre el pensament de la gent. De fet, va posar com a exemple a Espanya que «si no ens veiés com un país homologat fiscalment i complidor en matèria de lluita contra el blanqueig, no tindríem signat un conveni per evitar la doble imposició».
En la mateixa línia se li va demanar per l’arribada de youtubers i empresaris al país per pagar menys impostos. En aquest sentit, va assegurar que «no es fa cap vestit a mida» i que «qui fa una inversió o ve a Andorra ho fa d’acord amb aquestes condicions: una normativa sense règims especials que s’aplica a tothom».
Aquest no va ser l’únic tema que va abordar el cap de Govern durant la seva intervenció a l’esdeveniment de Nueva Economía Fórum. La vacunació o el turisme van ser altres temàtiques que van sortir a la palestra.
Pel que fa a les vacunes, va destacar «la decisió encertada» de l’entrada al projecte Covax que ha permès abastir Andorra de vacunes i que permet veure «la llum al final del túnel» i que «funciona a un ritme molt accelerat». De fet, va recordar que al Principat «la vacunació frega el 50% amb la primera dosi». Un fet que permet a Espot ser «molt optimista» de cara a la temporada d’estiu que està a punt de començar i a la pròxima d’hivern.
Per altra banda, referent al turisme, Espot va assegurar que la pandèmia i la crisi econòmica i social «han certificat que hi ha un model turístic que està esgotat, no només a Andorra, i que ara cal apostar per un de més sostenible i de valor afegit». Un procés que s’ha vist accelerat amb la Covid-19.
Espot va coincidir en l’acte, encara que fos uns minuts, amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan. Els dos van aprofitar l’ocasió per recordar i posar en valor els resultats de la Cimera Iberoamericana i el Fòrum empresarial celebrat el mes d’abril passat al Principat, així com per tornar-se a felicitar mútuament per l’èxit que havia tingut.