PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta 19 positius i ja ha administrat 41.000 vacunes

A l’hospital només queden ingressades tres persones

Per El Periòdic

Les vacunes de Pfizer provinents d’Espanya, ahir.
Les vacunes de Pfizer provinents d’Espanya, ahir. | TWITTER/SAAS

Des de l’inici del pla de vacunació, a Andorra ja s’han administrat 41.473 vaccins, 30.535 corresponen a primeres dosis i 10.938 a segones.  A més, ahir a la tarda va arribar una nova remesa de vaccins contra la Covid-19. En concret, es tracta de més de 8.000 dosis de Pfizer provinents d’Espanya que es destinaran a la població inclosa en la franja d’edat d’entre 16 i 30 anys. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar durant la roda de premsa d’actualització sanitària de divendres que s’ha decidit reservar la vacunes Pfizer per a la població més jove perquè es vol evitar qualsevol risc en relació amb possibles efectes adversos que puguin aparèixer si s’administra el vaccí d’AstraZeneca. A més a més, el Govern també va informar que la plataforma d’inscripció a la vacunació patirà demà una aturada tècnica puntual d’una hora, entre les 07.45 i les 08.45 hores, per reprendre el funcionament habitual posteriorment.

La pandèmia segueix aquesta tendència a la baixa i amb una estabilització dels casos. Així, des del divendres passat s’han detectat un total de 19 nous positius que situen la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia en 13.777. Els casos actius també disminueixen i en aquests moments n’hi ha 93 i 13.557 persones ja han superat la malaltia. A més, des de fa ja algunes setmanes, les defuncions es mantenen en 127.

Pel que fa a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, només resten tres persones ingressades a planta, respecte a les cinc que hi havia aquest divendres. A la Unitat de Cures Intensives continua sense haver-hi cap pacient ingressat. Finalment, quant a la població escolar, hi ha quatre aules sota vigilància activa parcial i dues en vigilància passiva.

 

Passport Covid

D’altra banda, i a escala internacional, el passaport Covid, un certificat que busca facilitar els viatges a Europa aquest estiu, ja està en marxa. Encara que no es desenvoluparà 100% fins a l’1 de juliol, alguns països entre els quals es troba Espanya ja han començat a expedir-ho. Aquest document és una proposta de la Unió Europea (UE) per a facilitar de manera segura la lliure circulació dels ciutadans durant la pandèmia de Covid-19 a través d’un circuit ràpid que agiliti els tràmits d’entrada i sortida entre els països de la Unió. Els països ja poden començar a emetre-ho i utilitzar-ho i estarà disponible en tots els Estats membres de la UE a partir de l’1 de juliol de 2021. 

Així mateix, el Butlletí Oficial de l’Estat d’Espanya va publicar ahir que el país veí del sud accepta l’arribada de turistes d’arreu del món sense necessitat de fer quarantena, a excepció dels viatgers procedents de l’Índia, Sud-àfrica i el Brasil. La resta simplement hauran de mostrar una pauta de vacunació compelta o una prova diagnòstica negativa, PCR o TMA.

En un altre ordre de coses, la setmana passada l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va autoritzar l’ús d’emergència de la vacuna anti-Covid de la farmacèutica xinesa Sinovac. Es tracta de la segona vacuna no occidental que rep l’aval de l’organització, després de la desenvolupada per Sinopharm, també procedent de la Xina.

La vacuna Sinovac-Coronavac «compleix amb els estàndards internacionals de seguretat, eficàcia i fabricació», va assenyalar l’OMS en un comunicat. Els estudis indiquen que la seva eficàcia és del 51% en la reducció de casos simptomàtics de Covid-19, tot i que el percentatge s’eleva al 100% per a casos greus. Aquesta vacuna, com la desenvolupada per Sinopharm, es basa en el coronavirus inactivat perquè provoqui la resposta en el sistema immune, però no pugui causar la malaltia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT