PUBLICITAT

Les persones desocupades creixen un 77% en quatre anys

  • El 2010 es tanca amb una mitjana de 510 demandants en recerca i 152 que volen millorar la situació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El Servei d'Ocupació, a través del Departament d'Estadística del Govern, va fer públiques ahir les dades de la situació pel que fa a inscrits al servei per a redreçar la seva situació laboral. L'any passat es van comptabilitzar una mitjana de 662 persones inscrites, 510 de les quals es trobaven en situació de recerca de feina. Les dades indiquen que en els darrers quatre anys el nombre de desocupats han augmentat un 77%.

L'any 2007 es va tancar amb 288 persones sense feina inscrites al Servei d'Ocupació i 342 persones inscrites per a millorar la seva situació laboral. El passat 2010 la situació s'ha reinvertit i mentre hi ha 510 persones desocupades, són 152 la mitjana de les persones que volen millorar la seva situació laboral. En aquest darrer cas, i a diferència dels demandants de feina, en quatre anys la xifra s'ha rebaixat un 55,6%.

Amb tot, la xifra total de persones inscrites al Servei d'Ocupació es va situar en 662 persones de mitja al 2010 i representa la xifra més elevada des del 2007. L'any passat hi va haver sis persones menys i fa dos anys, en èpoques de bonança, 133 persones menys.

El Servei d'Ocupació també va facilitar ahir les dades mitjanes d'ofertes de treball al 2010, que se situen en 272. És la xifra més baixa dels últims tres anys i representa 69 ofertes menys que l'any passat. Actualment la relació entre demandants i ofertes laborals surt a poc més d'una opció de feina per a cada dos desocupats.

tendència negativa del 19% / Prenent com a referència el mes de desembre i analitzant també els darrers 12 mesos, la tendència anual de crescuda de persones desocupades és del 19%, segons apunta Estadística, mentre que la d'ofertes de feina tampoc és esperançadora, ja que es manté a la baixa amb un 46,7%.

Al desembre, el sector que va registrar més demanda de feina va ser el dels treballadors no qualificats, amb prop d'un centenar d'inscrits, seguit dels artesans i treballadors qualificats del sector de la indústria i la restauració, amb una vuitantena. Només en el sector dels treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors, l'oferta de llocs de treball va superar la demanda.

Per edats, la franja en la que es va registrar un major nombre de sol·licituds és la de 40 a 59 anys, amb 176, seguida de prop pels de 26 a 39, amb 129. Per gènere, de les 415 persones que van buscar feina 277 van ser homes i 138 dones. Respecte a la nacionalitat, són els espanyols, amb 127 persones, el grup més nombrós, seguit dels portuguesos i andorrans.

D'altra banda, el nombre de beneficiaris de la prestació econòmica per desocupació involuntària va registrar una disminució considerable de 19 persones al mes de desembre. De les 34 persones que se'n van beneficiar, 26 són homes i 8 són dones, mentre que la franja d'edat en la que es registren més beneficiaris és la dels 40 als 59 anys. Per nacionalitats, són els portuguesos els que encapçalen la llista seguits pels beneficiaris d'altres nacionalitats. Les ajudes es concentren entre els que porten entre 5 i 9 anys de residència o bé els que fa més de vint anys que viuen al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT