PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ubach tracta amb González Laya temes bilaterals amb Espanya

La ministra també va fer balanç de la cimera amb Grynspan

Per El Periòdic

Un moment de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya.
Un moment de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya. | Govern d’Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir ahir amb la ministra espanyola d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, a Madrid. La trobada, que s’emmarca en la visita diplomàtica que Ubach va realitzar a la capital d’Espanya, va permetre permès tractar diversos aspectes dels àmbits bilaterals que involucren ambdós països, així com celebrar el bon estat de les relacions entre Andorra i Espanya, informen des del Govern. Un dels temes que es va abordar va ser el de la reactivació de la mobilitat per territori europeu. Ubach va compartir amb González Laya els treballs bilaterals d’Andorra per tal d’avançar en el desenvolupament i l’homologació per part d’Espanya i França –i alhora de les institucions de la UE– del certificat andorrà que contindrà informació que es preveu que el futur Digital Green Pass europeu inclogui, com ara la vacunació, PCR/TMA recents o immunitat per haver patit recentment la Covid-19.

Durant la trobada també es van tractar altres qüestions, com és el cas de les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea per assolir l’acord d’associació. Així, la titular d’Afers Exteriors va informar la seva homòloga espanyola de l’estat de les converses amb Brussel·les. Espanya va reiterar el seu suport a Andorra en tot aquest procés. Precisament, Espot es va referir als documents que des de finals de l’any passat s’intercanvia amb Espanya corresponents als canvis que Andorra hauria d’assumir en matèria de seguretat social per arribar a bon port l’acord d’associació. En aquest sentit, el cap de Govern va explicar que «Espanya no ha exigit que establim un subsidi d’atur», sinó que en aquestes converses preliminars «el que creu Espanya és que el nostre sistema actualment és insuficient», però «això no vol dir que hàgim d’anar cap a un subsidi contributiu com el que tenen establert ells».
Així mateix, Ubach i González Laya van fer un balanç positiu de la 27a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que Andorra va acollir l’abril.
Balanç cimera /  Ubach va aprofitar la visita a Madrid per trobar-se amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan. Durant la reunió, Ubach i Grynspan van fer balanç de l’exercici de la presidència d’Andorra de la Confederació Iberoamericana, que va començar el 2018, amb l’objectiu d’organitzar, juntament amb la Secretaria General Iberoamericana (Segib), la XXVII Cimera el 2020. Tanmateix, a causa de la pandèmia, la celebració de la Cimera al Principat es va posposar a l’abril del 2021.

De fet, tant Grynspan com Ubach van valorar positivament la coordinació entre el Govern i la Segib de totes les reunions, fòrums i trobades de la Conferència Iberoamericana que es van anar celebrant des del 2018 fins al 2021.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT