PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut reservarà les vacunes de Pfizer pels joves de 16 a 30 anys

El Govern té sobre la taula fer una prova per l’oci nocturn amb aforament limitat i test d’antigen

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, segueix la intervenció telemàtica del doctor Federico Martinón.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, segueix la intervenció telemàtica del doctor Federico Martinón. | SFGA / JAVILADOT

Les dosis de Pfizer que la setmana vinent arribaran des d’Espanya, s’aplicaran a joves d’entre 16 i 30 anys. Així ho va confirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va indicar que «creiem convenient prendre aquesta decisió donat que la proporció entre benefici i risc d’AstraZeneca s’iguala entre la gent jove», i va recalcar que «la dotació que arribarà servirà per cobrir obertament aquesta franja». A la compareixença també hi va intervenir el doctor Federico Martinón, assessor del Govern pel que fa a la campanya de vacunació, que va avalar aquesta decisió apuntant que «les estratègies s’han d’anar adaptant a la disponibilitat de les vacunes». «Sabem que totes les vacunes són molt segures i efectives, i és important que ens vacunem tots. Però si les circumstàncies ho permeten i tens una vacuna amb un risc baix però potencialment advers i una altra que no, sembla una decisió raonable promoure la protecció de la població», va argumentar Martinón.

El doctor va aprofitar la seva intervenció per indicar que «hem arribat a un punt d’inflexió», i va posar en relleu que «el titular és que les vacunes funcionen i molt bé», remarcant que «comencem a tenir dades numèriques i objectives de la vacunació que demostren que, com més alta és la taxa de vacunació a un país, més control de la pandèmia tenen». En qualsevol cas, el doctor va reconèixer que, malgrat que no s’ha confirmat, la revacunació al cap d’uns mesos és «un escenari possible i probable», si bé, es va mostrar esperançat que «si el virus evoluciona, també es desenvolupin les vacunes per garantir la protecció».

Pel que fa a la campanya a Andorra, el ministre va informar que ja s’han inoculat 39.482 dosis, de les quals 931 durant la jornada del dijous, i que els inscrits a la plataforma per rebre el vaccí superen els 44.000. A més, Benazet va reconèixer una incidència en el dispositiu fruit «d’un error humà», quan dimecres es va administrar per error una vacuna AstraZeneca a una persona que havia de rebre la segona dosi de Pfizer. «Aprofito per transmetre-li el nostre suport davant d’una situació que comporta enuig, però ha de saber que no ha de patir per la seva salut o nivell d’immunització», va declarar. D’altra banda, dilluns s’ampliarà el nombre de taules al centre de vacunació per tal d’atendre fins a 2.000 persones al dia.

Pensant en una prova

D’altra banda, el ministre es va mostrar partidari de fer una prova pilot amb l’oci nocturn per a plantejar la reobertura del sector, que per Benazet hauria de tornar amb una franja horària fins a les 03.00 hores. En aquest sentit, el titular de Salut va exposar que «imagino una prova amb un aforament determinat, sense mascareta i amb test d’antigen a la porta», tot i que no hi ha res establert i tot just s’han iniciat els contactes per a desenvolupar-ho.

Finalment, pel que fa a l’actualització epidemiològica, Benazet va informar que la darrera jornada s’havien detectat sis casos positius en coronavirus, situant el total d’infectats al Principat en 13.758. No obstant això, la xifra d’actius es va rebaixar en una persona, i ahir sumaven 97 casos, dels quals cinc estaven ingressats a la planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El ministre va emfatitzar que tots ells presentaven una evolució favorable i que cap d’ells havia estat vacunat.
Finalment, la xifra de recuperats de la malaltia era 13.634; 127 les defuncions; i hi havia tres aules en vigilància activa parcial i cinc en vigilància passiva.

PUBLICITAT
PUBLICITAT